Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud zablokoval Trumpův dekret namířený proti azylovým městům

Autor: ČTK, vei - 
25. dubna 2017
23:10

Federální soudce v San Francisku zablokoval účinnost části nařízení prezidenta Donalda Trumpa. Dekretem rozhodl, že nebude poskytovat federální dotace takzvaným azylovým městům, která jsou vstřícná k nelegálním přistěhovalcům a která omezila spolupráci s imigračními úřady. Informovala o tom agentura AP.

Soudce William Orrick vydal předběžné opatření, kterým zablokoval účinnost části prezidentova dekretu do doby, než o něm soudy rozhodnout definitivně. Podle Orricka je pravděpodobné, že ho soudy shledají protiústavním.

Takzvaná azylová města jsou města, která vstřícně přistupují k přistěhovalcům, kteří v USA pobývají nelegálně. Nejčastěji se to projevuje tím, že nijak nepátrají v minulosti dotčených migrantů a odmítají je internovat, jak to po nich požadují americké imigrační úřady.

Termín azylové město či azylová univerzita se mimořádně rozšířil po nástupu prezidenta Trumpa k moci. Magnát během předvolební kampaně prohlásil, že z USA deportuje všechny migranty bez dokladů, později upřesnil, že chce vyhostit především zločince.

San Francisco, které je stejně jako Chicago, Los Angeles či New York jedním z azylových měst, už na konci ledna zažalovalo Trumpův exekutivní příkaz o přerušení poskytování vládních peněz radnicím, které odmítají spolupracovat s imigračními úřady. Nařízení podle města odporuje ústavě USA, konkrétně desátému dodatku, který stanoví, že pravomoci, jež nepřísluší federální vládě, by měly mít jednotlivé státy.

Připomeňte si první setkání Angely Merkelové a Donalda Trumpa v Bílém domě: 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi