Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rodiče chtěli dceru pojmenovat Alláh. Úřady jim to zatrhly, tak žalují stát

Autor: nka - 
28. března 2017
11:55

Bitvu za právo pojmenovat svoji 22měsíční dceru po Alláhovi zahájili rodiče v americkém státě Georgia. Úřady jim na vybrané jméno odmítají vydat rodný list, rodiče tak nemají přístup k sociálním dávkám ani k zdravotní péči pro dceru.

Nesezdaný pár Elizabeth Handyová a Bilal Walk se dceru rozhodli pojmenovat ZalyKha Graceful Lorraina Allah s tím, že Allah má být její příjmení. Jméno holčičce vybrali proto, že jim připadá „vznešené“.

„Prostě ve vztahu ke jménům zastáváme určitý názor. Není to nic, co bychom si přáli rozebírat do detailu, protože to není důležité. Důležité je, co říká zákon a jaká práva máme jako rodiče,“ řekl otec dítěte Bilal.

Předpisy amerického státu vyžadují, aby se dítě jmenovalo po matce, po otci, nebo neslo kombinaci jejich příjmení. V zákoně je ale také zmínka o tom, že dítě může dostat i jiné příjmení „v dobré víře a v souladu s kulturními zvyklostmi“.

Jak se žije bez jména? Podívejte se na reportáž o dítěti, které má kvůli sporu rodičů v rodném listě napsáno „Neurčené“:

Video Reportáž TV Joj o dívce, která nemá křestní jméno - TV Joj
Video se připravuje ...

Úředníci argumentují zájmem dítěte

Úřady ale „s ohledem na zájmy dítěte“ netradiční příjmení přijmout odmítají a dívence dosud nevydaly rodný list. Rodiče holčičku tudíž nemohou přihlásit do systému sociálního zabezpečení, takže nedostávají základní dávky ani zdravotní péči.

V dopise rodičům úřady navrhly, že jakmile bude holčička mít vydaný rodný list na příjmení někoho z nich, mohou si u nejvyššího soudu podat žádost o změnu na libovolné jméno. To ale rodiče odmítají. „Je to zcela jasná nespravedlnost a porušení našich práv,“ je podle BBC přesvědčen Walk, který se spolu s matkou dívky rozhodl na stát podat žalobu s pomocí amerického svazu na ochranu občanských práv.

Právník: Jméno je dost hloupé, ale mají na něj právo

Zástupci svazu označili jednání úřadů za protiústavní. „O jménu dítěte rozhodují rodiče, ne stát. Je to jednoduchý případ,“ prohlásil právník rodiny Michael Baumrind.

O velké šanci rodičů případ vyhrát je přesvědčen i kalifornský profesor práva Carlton Larson, kterého oslovil list The Washington Post. „Mně osobně to jméno připadá dost hloupé, ale pravděpodobně na jeho výběr měli podle zákona právo,“ vyjádřil se Larson s tím, že rozhodnutí může znamenat důležitý precedens pro celé Spojené státy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině