Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt Kim Čong-nama: Takhle ho otrávily agentky ze Severní Koreje?

Autor: mah - 
17. února 2017
17:53

Bratr severokorejského diktátora zemřel v pondělí na letišti v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru. Tam ho na letišti otrávily dvě ženy. Okamžitě se objevily spekulace, že šlo o agentky vyslané jeho bratrem Kim Čong-unem. Ve videu se můžete podívat na animaci toho, jak se mohla vražda stát.

Zatím není jasné, jak přesně byl Kim Čong-nam zabit. Jisté je, že vraždu spáchaly dvě ženy, které pravděpodobně byly agentkami vyslanými ze Severní Koreje. Obě již malajsijská policie dopadla. Podle některých zdrojů útočily za použití otrávených jehel, další se přiklánějí k možnosti, že útočnice Kimovi jed pouze nastříkaly do obličeje. 

Rekonstrukce: Takhle mohl Kim Čong-nam přijít o život
Video  Jak otrávili bratra Kim Čong-una? Podívejte se na rekonstrukci.  - Reuters/SCDV504_3-NAKED_TRUTH_A
Video se připravuje ...

V souvislosti s vraždou nejstaršího syna Kim Čong-ila zadržela policie ve středu a ve čtvrtek dvě ženy a jednoho muže. Z podílu na atentátu jsou ale podezřelé pouze ženy. Jedna z žen u sebe měla indonéský pas, druhá potom pas vydaný ve Vietnamu. Policisté nyní zjišťují, zda jsou jejich doklady pravé. Třetím zatčeným je malajsijský občan, který by měl být partnerem jedné z agentek, jeho výslech by tak mohl usnadnit další vyšetřování. Z přímého podílu na atentátu ale podezřelý není.

Kim Čong-nam byl dlouho trnem v oku severokorejské vlády. Od roku 2001 žil především v čínském Macau. Tam se uchýlil poté, co byl zadržen při pokusu dostat se na území Japonska s falešným pasem. Tehdy tvrdil, že se chtěl podívat do tokijského Disneylandu. 

Narodil se 10. května 1971. Studoval v Moskvě a Ženevě a před jeho nevydařeným výletem do Japonska se o něm mluvilo jako o nástupci Kim Čong-ila. Svého času zastával vysoký post v severokorejské špionážní službě. Při jeho 15letém exilu si získal pověst milovníka kasin a playboye s okázalým životním stylem.

Svému mladšímu bratrovi a severokorejskému diktátorovi Kim Čong-unovi byl pravděpodobně na obtíž už delší dobu. Kritizoval dynastické předávání moci ve své vlasti a několikrát se nechal slyšet, že stalinistický režim v jeho zemi dlouho nevydrží. Zároveň měl mít blízko ke strýci Čang Song-thekovi, který býval jedním z nejvlivnějších mužů KLDR, dokud ho diktátor nenechal popravit při čistkách, které prováděl v roce 2013.

..krakonos500 ( 17. února 2017 18:25 )

Největším nepřítelem komunisty je zase komunista. Soudruha Trockého soudruzi vrazi dohnali až v jižní Americe a zavraždili cepínem do hlavy. Je to furt stejné. Cepín nebo sprej

Zobrazit celou diskusi