Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

KLDR vypálila raketu do Japonského moře. „Nepřijatelné,“ hřímá premiér Abe

Autor: pet/čtk - 
12. února 2017
08:22

Severní Korea v neděli provedla raketovou zkoušku, střela dopadla do Japonského moře. Americké strategické velitelství Stratcom uvedlo, že KLDR otestovala střelu středního doletu a že zkouška nepředstavovala žádnou hrozbu pro Severní Ameriku. Americká armáda už dříve uvedla, že zřejmě nešlo o mezikontinentální balistickou střelu. USA, Jižní Korea i Japonsko počínání Pchjongjangu odsoudily. KLDR se zatím k situaci nevyjádřila.

„Střela byla sledována od Severní Koreje do Japonského moře,“ uvedlo americké strategické velitelství. Neupřesnilo, zda severokorejská zkouška byla úspěšná, nebo naopak raketa selhala.

Raketa odstartovala ze střelnice v provincii Pchjongan pukto na severozápadě země. Stratcom za místo startu označil základnu u města Kusong. Střela po asi 500 kilometrech letu dopadla do moře.

O tom, že Pchjongjang zřejmě připravuje raketovou zkoušku, informovaly koncem ledna Spojené státy. Ty se obávají, že KLDR vyvíjí mezikontinentální balistickou střelu, která by byla schopna doletět na západní pobřeží USA.

Japonský premiér: Severní Korea provokuje

Japonský premiér Šinzó Abe, který je na oficiální návštěvě Spojených států, označil dnešní raketový test Severní Koreje za naprosto nepřijatelný. Americký prezident Donald Trump pak ve společném prohlášení Abeho ujistil, že USA stojí stoprocentně za svým spojencem Japonskem, napsala agentura Reuters.

Nedělní společné prohlášení Trumpa a Abeho bylo bezprostřední reakcí na počínání KLDR, poznamenala agentura AP. Americká administrativa mezitím dala na vědomí, že severokorejskou provokaci po Trumpově převzetí moci očekávala a že nyní zváží všechny možnosti, jak Pchjongjangu na raketovou zkoušku odpovědět.

Nejmenovaný americký představitel sdělil agentuře Reuters, že reakce Washingtonu bude přesně odměřená, aby prokázala odhodlání, ale zároveň se vyhnula dalšímu vyhrocení situace. Očekává se, že USA vyvinou tlak i na Čínu, která patří k hlavním spojencům severokorejského režimu.

„Nebylo to žádné překvapení,“ citoval Reuters nejmenovaného představitele. „Severokorejský vůdce rád přitahuje pozornost v dobách, jako je tato,“ dodal.

Abe se po britské premiérce Therese Mayové stal druhým šéfem zahraniční vlády, který se s Trumpem v USA sešel. Po pátečním jednání oba politici odletěli na Floridu, kde tráví společný víkend.

V reakci na dění v KLDR zasedl společný vojenský velitelský štáb jihokorejské a americké armády, aby situaci vyhodnotil. Setkání uspořádal také jihokorejský bezpečnostní výbor.

KLDR si v neděli připomíná čtvrté výročí třetí jaderné zkoušky, ta vůbec první se uskutečnila v roce 2006.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 12. února 2017 09:53 )

 Jak dlouho to trva a kolik se toho jiz napsalo.Vsichni na oko kritizuji,ale Japonsko a South Korea s nimi hospodari China jakbysmet.Prestante je podporovat a za kratky cas padne tento KIM.Je to jen oblbovani lidi na obou stranach.

Zobrazit celou diskusi