Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Čína jmenovala nového guvernéra Tibetu: Stal se jím komunistický funkcionář

Autor: ČTK, ula - 
15. ledna 2017
19:52

Novým guvernérem Tibetské autonomní oblasti byl jmenován dlouholetý funkcionář čínské komunistické strany Čchi Ča-la. Informovala o tom dnes agentura Nová Čína. Tibet patří k politicky nejcitlivějším regionům v Číně.

Tibet má vlastní samosprávu, jeho nejvyšší představitelé jsou ale dosazováni Pekingem. Osmapadesátiletý Čchi Ča-la nahradí dosavadního guvernéra Lozanga Gjalcchäna, který byl jmenován tajemníkem regionálního shromáždění lidových zástupců.


Čínská armáda obsadila Tibet v roce 1950. Peking tvrdí, že jeho vláda této oblasti přinesla prosperitu a stabilitu a odmítá obvinění tibetských exulantů a ochránců lidských práv z represe.


Peking poukazuje na to, že oblast Tibetu byla součástí čínského území řadu století, mnozí Tibeťané naopak připomínají období nezávislosti, kdy regionu vládli místní buddhističtí vůdci.


Tibetský duchovní vůdce dalajlama od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959 pobývá v exilu.

Za svobodný Tibet dnes demonstrovali lidé ve Švýcarsku, které má příští týden navštívit čínský prezident:

tgbg ( 15. ledna 2017 20:50 )

Čínští komunističtí vrazi vyvraždili a nadále vyvražďují miliony původních obyvatel Tibetu, stejně jako to udělali jejich sovětští soudruzi v SSSR s původními obyvateli Sibiře a na ostatních porobených území.

Zobrazit celou diskusi