Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muž spadl do studně a mrzl tam 52 hodin. Pomohla mu taška s alkoholem

Autor: Alexandr Božilov - 
11. ledna 2017
11:15

V malé srbské vesnici to oslavují jako zázrak. Jeden z jejích obyvatel totiž cestou z nákupu nešťastnou náhodou spadl do vyschlé studny. A nemohl se z ní dostat. Na záchranu čekal přes dva dny. Venkovní teploty přitom klesaly až k minus 20 stupňům.

Jezdimir Milič z malé srbské vesnice Smoljinac se v pátek ráno vypravil na nákup, aby si mohl pohodlně vychutnat víkendové pravoslavné Vánoce. Jenže domů se už nevrátil. S přibývajícím časem stále více sílila jistota, že muž někde umrzl. V neděli odpoledne ale přišla dobrá zpráva – Milič byl nalezen živý.

Srbská vesnice Smoljinac oslavuje zázrak v podobě přežití jednoho z jejích obyvatel v mrazivém počasí. Srbská vesnice Smoljinac oslavuje zázrak v podobě přežití jednoho z jejích obyvatel v mrazivém počasí. | Maps.google.com

Klíčovou zásluhu na tom, že se vesničan nestal další z řady obětí mrazivého počasí, které aktuálně svírá velkou část Evropy, má Goran Markovič. Ten si totiž povšiml tašky s alkoholem a potravinami, která se povalovala na okraji pětimetrové díry.

„Vzpomněl jsem si, že jsem ve vesnici zaslechl, že se pohřešuje člověk jménem Jezdimir. Šel jsem blíže a uslyšel vzlyky. Pak jsem nahlédl do té díry a na jejím dně jsem uviděl skrčeného člověka,“ řekl Markovič pro srbskou stanici RTS.

Srbsko sevřel sníh a mráz. Srbsko sevřel sníh a mráz. | ČTK, EPA, REUTERS

Miliče po 52 hodinách utrpení z vyschlé studny vytáhli hasiči a pak ho převezli do nemocnice. Kromě podchlazení měl také množství modřin a oděrek po pádu z výšky. Je malým zázrakem, že v těchto podmínkách vůbec přežil.

Podobné štěstí však nemělo přes 60 lidí, které připravil o život mráz sužující Evropu už od minulého týdne. Přibližně třetina obětí připadá na Polsko. Dva lidé umrzli také v regionu Apulie na jihovýchodě Itálie. Dále sníh komplikoval leteckou dopravu. Například letiště v Istanbulu muselo rušit lety.

Kromě pevninské Evropy sevřel mráz i ostrovy ve Středozemním moři. Kvůli nepříznivým podmínkám musel například řecký ministr pro migraci odložit svoji plánovanou cestu na Lesbos.  

ivoadler ( 11. ledna 2017 11:34 )

Já to říkám furt - alkohol je třeba mít vždycky po ruce. Měl kliku, že to nebyl abstinent. 

Zobrazit celou diskusi