Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pád letadla s Alexandrovci: Potápěči vytáhli z moře část trupu zříceného stroje

Autor: ČTK ljš - 
26. prosince 2016
13:18

Potápěči našli pětimetrový úlomek trupu letounu Tu-154, který v neděli havaroval nad Černým mořem u Soči. Neštěstí nepřežil nikdo z 92 lidí na palubě, z nichž většina patřila ke známému souboru Alexandrovci. Kus trupu o délce asi pěti metrů objevili na místě, kde předtím narazili na jiné úlomky letounu, informovala s odvoláním na štáb pátrací operace agentura TASS.

"Byl nalezen pětimetrový fragment letounu Tu-154 a připravuje se jeho vyzvednutí," citoval TASS svůj zdroj ze štábu. Zároveň s operací, jejímž cílem je dostat část letadla z vody, pokračuje v okolí místa nálezu další pátrání.

Agentura Interfax s odvoláním na mluvčího štábu napsala, že kus trupu ležel v hloubce 27 metrů, asi jednu námořní míli (1852 metrů) od pobřeží v dráze letu.

Podle ministra dopravy Maksima Sokolova pokračuje zároveň hledání takzvaných černých skříněk se záznamy hovorů v kokpitu a fungování přístrojů. Ministr už v neděli večer upozornil, že lze těžko říci, kdy by skříňky mohly být nalezeny. Nemají totiž radiomajáky a pátrá se po nich s pomocí radarů.

Rusové zatím trvají na tom, že příčinou zřícení letadla byla chyba pilota nebo technická závada. Že terorismus není hlavní vyšetřovací verzí, už řekl ministr dopravy a také mluvčí prezidenta Vladimira Putina a tajné služby.

Hlavními pracovními verzemi tak zůstává, že se do motoru mohl dostat nějaký předmět, dále nekvalitní palivo, které mělo za následek ztrátu tahu a zastavení motorů, chyba v pilotování a technická porucha letadla, uvedla FSB ve sdělení.

"Indicie a skutečnosti svědčící o možnosti spáchání teroristického činu nebo diverze na palubě letounu nejsou v současné době k dispozici," uvedla rovněž tajná služba, kterou citovala agentura TASS.

tgbg ( 27. prosince 2016 07:12 )

RUSKÝ TERORISTICKÝ ZLOČIN !!!

bravotango ( 26. prosince 2016 22:17 )

nehul tolik demente

montevideo ( 26. prosince 2016 19:37 )

Putin je nejlepší potápěč na světě? Nepřeháníš to s tím chlastem ?

tgbg ( 26. prosince 2016 13:58 )

Potápěči vytáhli? Snad nejlepší potapěč na světě Putin! Ne?

Zobrazit celou diskusi