Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Nevím, jestli se vrátíme živí.“ V letadle zemřela i ruská „Matka Tereza“

Autor: všm - 
25. prosince 2016
17:46

Mezi 92 lidmi, kteří zřejmě zahynuli při pádu ruského letounu Tu-154, byla i známá humanitární pracovnice a filantropistka „doktorka Lisa“. Elizabeta Glinka (54) se řadu let zabývala hospicovou péčí pro těžce nemocné pacienty, snažila se zlepšit podmínky pro lidi bez domova a zapojovala se i do pomoci dětem zasaženým válkou na Ukrajině. Za své aktivity byla oceněna prezidentem Vladimirem Putinem.

Elizabetha Glinka obdržela 8. prosinci státní cenu za zásluhy od ruského prezidenta. 

V děkovném projevu zmínila i krizi v Sýrii a na Ukrajině, v kterých se angažovala. „Hlavní právo každého jedince je právo na život. V dnešních těžkých časech je některým toto právo brutálně odebíráno. Je pro mě těžké vidět v Donbasu zraněné či mrtvé děti, to samé v Sýrii. My humanitární pracovníci jsme apolitičtí. Jsme na straně míru a dialogu. Zítra odletím do Doněcka a pak do Sýrie. Stejně jako desítky dalších dobrovolníků. Nikdy si nemůžeme být jistí, že se vrátíme živí, protože válka je peklo na zemi. Ale věříme v to, že dobrota, soucit a slitování jsou ty nejsilnější zbraně,“ popsala žena.  

Netušila, že do jisté míry předpověděla svůj osud. 25. prosince odletěla vojenským speciálem do Sýrie, kde měla dohlížet na dodání humanitárního nákladu do univerzitní nemocnice v Latakii. Krátce poté, co letadlo Tu-154 s 92 lidmi na palubě vzlétlo z mezinárodního letiště Adler u Soči, se zřítilo do Černého moře. Glinka při tragédii zahynula, jak potvrdil její manžel.

Péče o umírající

Aktivistka se narodila v roce 1962 v Moskvě. Po vystudování medicíny, během které se specializovala na péči o děti, s manželem emigrovali do USA. Zde začala pracovat pro hospic, což jí zřejmě změnilo život. Poprvé se podle svých slov setkala s takovým přístupem v péči o smrtelně nemocné pacienty.

Video  Záchranáři pokračují v pátrání po obětech leteckého neštěstí v Rusku  - Reuters
Video se připravuje ...

Rozhodla se dále paliativnímu oboru věnovat a poznatky přenést i do dalších zemí. Otevřela tak zdarma hospici například na Ukrajině. V roce 2007 onemocněla Elizabetina matka a ona se tak vrátila do Moskvy. Zde založila charitu „Fair Aid“, která se prvně zabývala paliativní péčí o pacienty s rakovinou. Později své zaměření rozšířila na pomoc sociálně slabým vrstvám obyvatel i lidem zasaženým katastrofou. 

„Doktorka Lisa“, jak si říkala na svém blogu, kde přibližovala humanitární aktivity veřejnosti, se zapojila i do péče o trpící děti ve válečných oblastech jako je Sýrie či Ukrajina. 

Světoznámá ruská modelka Natalia Vodianova byla podle svých slov smrtí Glinky zdrcená. „Pro mě byla doktorka Lisa ruská Matka Tereza,“ uvedla modelka. 

Zanechala po sobě manžela a tři děti.