Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Papež František slaví osmdesátku. Mění pohled církve na sex i manželství

Autor: bkr, ČTK - 
17. prosince 2016
09:55

Argentinský jezuita Jorge Mario Bergoglio, jenž v březnu 2013 stanul v čele římských katolíků a jako papež přijal jméno František, je symbolem méně dogmatické a otevřenější podoby církve. Papež se často obrací k nevěřícím i k příslušníkům jiných církví nebo navazuje kontakty s obyčejnými lidmi. Usměvavý a skromný František v sobotu slaví osmdesátiny a přes občasné postěžování si na únavu hodlá vést nejpočetnější křesťanskou církev i nadále.

František, který se už v rodné Argentině často setkával s chudobou, má velké pochopení pro lidi v problémech. Například v souvislosti s uprchlickou vlnou, která v posledních letech míří do Evropy, častokrát hovořil o nutnosti pomáhat lidem prchajícím ze svých domovů. „Není humánní zavírat dveře a srdce. Dlouhodobě se to politicky zaplatí, řekl třeba letos v listopadu papež, který jde často příkladem. Letos na jaře tak poskytl ubytování několika rodinám, které utekly před válkou v Sýrii.

Už na začátku svého pontifikátu se Františkovým cílem stalo, aby se církev vrátila k ideálům chudoby, aby sloužila nemajetným a lidem žijícím na okraji společnosti. Vyjděte z izolace svých kostelů a kazatelen a služte chudým, vyzval kněží a církevní hodnostáře. I proto si vybral své jméno, a to na počest Františka z Assisi. „Byl člověkem chudoby, člověkem míru, člověkem, který miluje a ochraňuje stvoření... Přál bych si, aby i celá církev byla církví chudých, církví pro chudé,“ řekl po svém zvolení.

Přívětivou tvář ukazuje František i ve vztahu k lidem, kteří se provinili proti církevnímu učení. Naposledy nedávno umožnil všem katolickým kněžím udělovat odpuštění ženám, které podstoupily interrupci a touží po rozhřešení. Neznamená to však, že by umělé přerušení těhotenství papež schválil, podle jeho slov zůstává z hlediska církve „těžkým hříchem, neboť ukončuje nevinný život“. A přestože je papež vnímán jako liberál, podobné názory zastává i v dalších oblastech.

Když například Argentina v roce 2010, kdy byl Jorge Bergoglio arcibiskupem Buenos Aires, jako první latinskoamerická země zlegalizovala sňatky homosexuálů, silně to kritizoval jako „destruktivní záměr proti plánu Boha“ a adopce dětí gayi označil za „formu diskriminace dětí“. Letos na podzim pak papeže podle jeho spolupracovníka „vážně rozesmutnila“ zpráva o registrovaném partnerství, které v září nedaleko italského Turína tajně uzavřely dvě jeptišky.

Kladný postoj k antikoncepci i rozvodům

V oblasti rodiny – ale i antikoncepce – zastává František liberálnější postoje, mimo jiné chce prosadit přívětivější postoj k rozvedeným členům církve. Někdy sice papež naráží na konzervativnější část duchovenstva, odmítá ale, že by měl nepřátele. „Neřekl bych, že mám odpůrce. Víra nás všechny spojuje. Přirozeně každý z nás vidí situaci jinak,“ řekl před nedávnem italskému listu La Repubblica František, podle kterého láska přesvědčuje a vítězí.

Současný papež, který podle zasvěcených zdrojů patřil k favoritům volby už v roce 2005 (kdy se hlavou církve stal Joseph Ratzinger jako Benedikt XVI.), se narodil 17. prosince 1936 v Buenos Aires italským imigrantům. Než ve 21 letech vstoupil do jezuitského řádu, vystudoval chemicko-průmyslovou střední školu, později absolvoval filozofii a teologii v San Miguelu u Buenos Aires. Knězem byl vysvěcen v roce 1969, biskupem v roce 1992 a kardinálem byl jmenován v únoru 2001.

V letech 1973 až 1979 byl mimo jiné provinciálem jezuitského řádu pro Argentinu; od roku 1980 do roku 1986 byl rektorem jezuitské fakulty filozofie a teologie v San Miguelu. Po zvolení Jorgeho Bergoglia papežem se v médiích objevily pochybnosti o tom, zda nenesl morální odpovědnost za porušování lidských práv, jehož se v letech 1976 až 1983 dopouštěla v Argentině vojenská junta. Jeho spolupracovníci i představitelé argentinské justice to ale odmítají.

Hojně je v této souvislosti zmiňován případ dvou jezuitských kněží, které v roce 1976 argentinská junta unesla a držela v nelidských podmínkách. Ti v minulosti tvrdili, že je Bergoglio v podstatě vydal napospas takzvaným eskadrám smrti, protože je zbavil ochrany řádu. František ale označil obvinění za pomluvu a prohlásil, že naopak ze zákulisí zachránil životy obou kněžích a dalších lidí, které ukrýval. Více světla by do této věci mělo přinést nedávno slíbené otevření vatikánských archivů.

Podívejte se, co všechno už papež stihl ve své funkci zažít:

aIIahakbar ( 17. prosince 2016 11:02 )

Běžte s tím hajz.lem darmožroutským do pr.dele!

Zobrazit celou diskusi