Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Ghaně našli falešnou ambasádu USA, deset let prodávala víza

V Ghaně si posvítili na falešnou ambasádu USA, deset let prodávala víza.
V Ghaně si posvítili na falešnou ambasádu USA, deset let prodávala víza.  (Autor: Reuters)
Autor: jer, ČTK - 
4. prosince 2016
18:04

Úřady v Ghaně uzavřely falešnou ambasádu Spojených států, která deset let vydávala nelegálně získaná originální americká víza. S odvoláním na ministerstvo zahraničí USA informovala agentura Reuters.

Falešná ambasáda sídlila v ghanské metropoli Accra ve dvoupatrovém domku s růžovou fasádou a střechou z vlnitého plechu. Před domem vlála americká vlajka a uvnitř visel portrét amerického prezidenta Baracka Obamy. Zátah proti falešné diplomatické misi, kterou provozovala mezinárodní zločinecká síť, se uskutečnil již v létě, informace ale byly zveřejněny až nyní.

„Falešnou ambasádu neprovozovaly Spojené státy, ale osoby z ghanských a tureckých kruhů organizovaného zločinu,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí. To v prohlášení dodalo, že do systému by zapojen i ghanský právník specializující se na přistěhovalecké a kriminální právo. Jako konzulární úředníci vystupovali Turci, kteří hovořili anglicky a nizozemsky. Vyšetřovatelé, kteří se případem zabývali, při této příležitosti odhalili i falešnou nizozemskou ambasádu.

Falešná ambasáda USA vydávala sice pravá, ale nelegálně získaná americká víza a další identifikační dokumenty, včetně rodných listů. Za každý doklad si účtovala 6000 dolarů (152 000 korun). Při razii policisté zabavili také řadu pravých i padělaných víz Indie, Jihoafrické republiky. Našla se i víza zemí schengenské zóny, jejíž součástí je podstatná část Evropské unie, včetně České republiky, ale také neunijní státy jako Švýcarsko, Norsko a Island.

Zobrazit celou diskusi