Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Souboj „radikálů“: Le Penovou vyzve zřejmě Fillon. Chce se sblížit s Putinem

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2016
21:37

Ve druhém kole primárek francouzské tradiční pravice v neděli podle předběžných výsledků zvítězil konzervativec François Fillon. Se ziskem 67,5 procenta hlasů porazil svého rivala Alaina Juppého, kterému hlasující dali 32,5 procenta hlasů. Fillon, který nabízí radikální reformy i vstřícnější postoj k Rusku, se tak bude zřejmě na jaře příštího roku ve volbách ucházet o zvolení do čela Francie.

Dvaašedesátiletý Fillon byl favoritem až druhého kola primárek. V prvním kole překvapivě zvítězil se ziskem 44 procent hlasů, zatímco tehdy favorizovaný Juppé získal jen 28 procent. Bývalý prezident Nicolas Sarkozy vypadl z klání už v prvním kole a později naznačil, že podpoří právě Fillona.

Předběžné výsledky organizátoři primárek zveřejnili na základě sečtení hlasů odevzdaných ve 7804 z celkových 10.229 volebních místností, v nichž se od 08:00 do 19:00 SEČ hlasovalo.

Podle analytiků Fillon postoupí do druhého kola i v samotné prezidentské volbě příští rok na jaře. V něm se následně utká s předsedkyní krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penovou. Podle aktuálních průzkumů by ji mohl porazit a stát se tak příštím francouzským prezidentem.

Francois Fillon je bývalým poradcem Nicolase Sarkozyho, kterému pomáhal na cestě do prezidentského úřadu. V letech 2007 až 2012 celkem sám vedl tři francouzské vlády. Fillon neskrývá fascinaci politikou Margaret Thatcherové, nepodporuje sňatky homosexuálů, opakovaně hájil kroky Ruska v Sýrii. Na adresu NATO nešetří kritikou. V politice začínal v polovině 70. let, v roce 1983 se stal starostou města Sablé-sur-Sarthe v západní Francii a byl jím až do roku 2001. V roce 1981 byl poprvé zvolen do parlamentu.

Fillon plánuje překvapivě tvrdé reformy, chce změřit síly se zástupci odborů a například uvedl, že sníží výdaje z rozpočtu o sto miliard eur a zredukuje počet státních úředníků o 500 tisíc. Kvůli flegmatické povaze si v politických kruzích podle médií vysloužil přezdívku Droopy podle psa z animovaného seriálu studia MGM.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi