Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další skandály: Clintonová dostala milion od Kataru, Trumpová pracovala ilegálně

Autor: ČTK, všm - 
5. listopadu 2016
13:30

Volby v USA se rychle blíží a sami Američané si zřejmě nepřejí nic jiného, než aby byly konečně za nimi. Na veřejnost se totiž dostávají stále další skandály okolo obou prezidentských kandidátů. Teď vyšlo najevo, že nadace Hillary a Billa Clintonových získala tajně milion dolarů (24,5 milionu korun) od Kataru v době, kdy Clintonová zastávala funkci ministryně zahraničí. Manželka republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který v kampani tvrdě útočí na nelegální imigranty, zase ve Spojených státech pracovala ještě před získáním pracovního povolení.

Nadace Hillary a Billa Clintonových získala milion dolarů bez vědomí ministerstva navzdory tomu, že Clintonová přislíbila informovat o příspěvcích pro svůj dobročinný fond od zahraničních vlád. Podle agentury Reuters to vyplývá z jednoho z uniklých e-mailů zveřejněných organizací WikiLeaks.

Katarská vláda přislíbila nadaci peníze v roce 2011 u příležitosti 65. narozenin bývalého amerického prezidenta a manžela Clintonové. Její činitelé se přitom pokoušeli o osobní schůzku s Clintonem, při níž mu chtěli šek předat.

Clintonová před svým nástupem do funkce ministryně ve vládě Baracka Obamy v roce 2009 podepsala etické ujednání motivované snahou o maximální transparentnost úřadu. Zavázala se v něm informovat o každém novém příspěvku či navýšení darů od stávajících přispěvatelů své nadace, což byl případ Kataru. Ministerstvo se však o penězích nedozvědělo.

Mluvčí fondu Brian Cookstra podle Reuters tento týden potvrdil, že Katar peníze skutečně poskytl. Bez bližšího vysvětlení však uvedl, že nadace je vyhodnotila jako sumu, o níž nebylo třeba informovat úřad.

Trumpová jako nelegální pracovník

Na veřejnost se dostala i zpráva o tom, že manželka republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který v kampani tvrdě útočí na nelegální imigranty, ve Spojených státech pracovala ještě před získáním pracovního povolení. Po svém příchodu ze Slovinska získala Melania Trumpová ještě pod svým dívčím jménem desítku kontraktů jako modelka v době, kdy byla v USA jako turistka. Uvedla to dnes agentura AP, která má k dispozici její dvě desítky let staré smlouvy.

Trumpová přišla z Evropy za oceán v srpnu 1996 s návštěvnickým vízem, neumožňujícím získat placenou práci. Pracovní vízum dostala až v polovině října. Již předtím však byla v deseti případech zaplacena za modeling například pro časopis či pro obchodní dům. Celkově si tím vydělala přes 20 tisíc dolarů (téměř půl milionu korun).

Mluvčí Trumpovy kampaně na žádost AP o komentář nereagovala. Advokát Michale Wildes, který pomáhal Trumpové s přistěhovaleckými dokumenty, na dotaz agentury uvedl, že smlouvy neodpovídají záznamům, které má k dispozici a že jejich pravost nebyla ověřena.

Trump učinil z tématu imigrace jeden z ústředních bodů své kampaně a ohlásil plán vyhostit z USA nelegální přistěhovalce. Navrhl rovněž používání elektronického ověřovacího systému, který by zaměstnavatelům umožnil snadněji než dnes zjistit, zda mají cizinci potřebné pracovní povolení.

Prezidentské volby v USA 2016 na Blesk.cz ZDE

agfor ( 5. listopadu 2016 14:29 )

Katar je bohatý stát, když rozhazuje dolary po milionech. Náš ministr "spravedlnosti" Němec taky jeden dostal a moc se o tom nepíše.

Zobrazit celou diskusi