Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Starosta se opřel do muslimů: „Tolerance má svou mez. Francouzi jsou jen bílí“

Autor: mb - 
10. září 2016
20:35

Starosta francouzského města Beziers Robert Menard (63) byl nařčen organizací hájící lidská práva z rasismu. Pravicový politik totiž prohlásil, že „opravdoví Francouzi jsou Evropané, bílí a katolíci“. Narůstající napětí v Evropě dokládá také incident z Dánska, tam jedna škola rozdělila děti na „opravdové“ Dány a děti imigrantů.

„Když použiji slova Charlese de Gaullea, tak být Francouzem znamená být Evropanem, bílým a katolíkem,“ prohlásil starosta Menard pro francouzská média. Zároveň upozornil na rapidně se měnící demografii země, která se projevuje například etnickým složením dětí ve školách. Dle něj tvoří muslimové v některých školách až 91 procent žáků. „To je samozřejmě problém, i tolerance má svou mez,“ dodal politik.

Takové vyjádření ale ostře zkritizovala antirasistická organizace LICRA, která na Menarda podala trestní oznámení kvůli „nenávistné řeči“. „Starostovy výroky vedou v žebříčku ostudy a hlouposti,“ nechal se slyšet šéf organizace Alain Jakubowicz.

Robert Menard je bývalý novinář a stal se starostou města Beziers poté, co kandidoval za nacionalistickou stranu Národní fronta, které šéfuje Marine Le Pen (48). Není to první výpad starosty proti multikulturnímu duchu Francie.

Když například muslimové na Vánoce v jednom městě utvořili kolem katedrály ochranný řetěz, aby křesťané mohli nerušeně slavit bohoslužbu, Menard je nazval „predátory a pyromaniaky“. „Je to jako kdybyste povolili žhářům hasit oheň,“ řekl tehdy Menard, kterému vadí vysoké procent muslimů ve francouzské společnosti. Počet stoupenců islámu se ve Francii odhaduje až na 10 procent.

Měnící se Evropa vzbuzuje vášně nejen ve Francii, ale například i v Dánsku. Ve městě Aarhus jedna základní škola rozdělila děti na „opravdové“ Dány a „ostatní“. Přitom „ostatní“ nebyli pouze děti narozené mimo území Dánska, ale i děti imigrantů, kteří již v zemi žijí. Cílem segregace bylo rodilé Dány ušetřit „multikulturní“ třídy.

Proč přesně škola přistoupila v jinak tolerantním Dánsku k neobvyklému kroku, není zcela jasné. Vodítkem ale může být působivá statistika – zatímco v roce 2007 tvořily děti imigrantů ve škole „jen“ 25 procent žáků, dnes je to 80 procent.

Rozhodnutí školy tvrdě zkritizovala prezidentka nevládní organizace SOS proti rasismu Jette Moller: „Jedná se o čirou diskriminaci, když rozdělíte lidi podle toho, jestli jsou to bílí Dánové nebo hnědí Dánové,“ prohlásila aktivistka. 

Připomeňme, že Dánsko zavedlo jako jedna z prvních zemí kontroverzní opatření konfiskace majetku přistěhovalců. Země se tak snažila snížit příliv imigrantů v době, kdy vrcholila uprchlická krize.

Celkově loni do Evropy dorazilo zhruba 1,5 milionu utečenců, přes milion si to pak namířil do Německa. Letos do Evropy dorazilo zhruba „jen“ 300 tisíc uprchlíků, ale ve statistice nejsou započítáni lidé, kteří na starý kontinent dorazili již legálně v souladu se zákonem o slučování rodin.