Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Počet obětí italského zemětřesení stále stoupá. Vláda vyhlásila stav nouze

Autor: ČTK, mb - 
25. srpna 2016
18:43

Počet obětí středečního zemětřesení ve střední Itálii se zvýšil na 250, oznámil úřad pro civilní ochranu. Předchozí zprávy hovořily o 241 mrtvých. Další stovky osob utrpěly zranění, někteří jsou v kritickém stavu. Italská vláda na krizovém zasedání kvůli zemětřesení vyhlásila stav nouze. Opatření má rychle a bez byrokratických průtahů uvolnit pomoc postiženým. Kabinet premiéra uvolnil na pomoc 1, 4 miliardy korun.

Záchranné akce po středečním zemětřesení ve střední Itálii pokračovaly na řadě míst i přes noc.

Záchranářům se dařilo stejně jako večer vytahovat z trosek živé, jako třeba v případě 10leté holčičky uvězněné pod sutinami domu v Pescaře del Tronto, jednom ze třech měst nejvíce poničených otřesy. „Je naživu!“ radovali se místní, šéf hasičů Danilo Dionesei potvrdil, že byla převezena do nedaleké nemocnice.

V zemi platí stav nouze

Italská vláda na večerním krizovém zasedání kvůli středečnímu zemětřesení vyhlásila stav nouze. Informovala o tom agentura DPA. Cílem opatření je rychle a bez byrokratických průtahů poskytnout pomoc potřebným, v první fázi kabinet premiéra Mattea Renziho uvolnil 50 milionů eur (zhruba 1,4 miliardy korun).
Renzi již ve středu slíbil, že vláda nenechá nikoho bez pomoci a že vydá na pomoc postiženým oblastem 235 milionů eur (6,4 miliardy korun).

Rozsah škod zatím nevyčíslen

Rozsah škod způsobených zemětřesením prozatím nebyl vyčíslen, ze zveřejněných fotografií je ale očividné, že některé města a vesnice byly těžce poškozeny. Příkladem je historické horské městečko Amatrice, které bylo prakticky celé zničeno. Zemětřesení si vyžádalo nejméně 250 mrtvých, z toho zhruba 200 připadá právě na Amatrice.

Bohužel však přibývalo i mrtvých. Epicentrum bylo nedaleko regionu Aquila, kde v roce 2009 při podobně silném zemětřesení zemřelo přes 300 osob. První otřesy půdy o síle zhruba šesti stupňů překvapily obyvatele ve spánku, poté následovalo přes 200 dalších záchvěvů, z nichž ale jen jeden překročil intenzitu pěti stupňů.

Plný rozsah zkázy se záchranářům odkryl po východu slunce. Následné otřesy v průběhu dopoledne i odpoledne vyvolaly paniku.

Otřesy pokračovaly i během dnešního dne. Jeden z nich o síle 4,7 stupně měl epicentrum asi sedm kilometrů východně od města Norcia rovněž ve střední Itálii v provincii Perugia. Experti ho zaznamenali v 5:40 ráno.

Vše o zemětřesení v Itálii čtěte zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi