Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Svědci italské apokalypsy: „Slyšíme hlasy pod troskami. Naše město je pryč“

Autor: simao, ČTK - 
24. srpna 2016
20:11

Zemětřesení o síle 6,2 stupňě Richterovy škály je vyhnalo z postelí a strhlo jim střechy nad hlavou. V lepším případě. Mnoho z nich totiž nestihlo z trosek svých domů uniknout. Zděšení Italové popisují momenty, kdy se pod nimi začala chvět země. Trvalo to 20 vteřin, ale bylo to pro ně jako věčnost. Odpoledne se pak otřesy ohlásily znovu, i když tentokrát slabší.

„Polovina města je pryč. Pod troskami jsou lidé,“ hlásil starosta Amatrice Sergio Pirozzi. Ukázalo se to ještě jako mírný odhad, zničené jsou tři čtvrtiny města. „Připravujeme místo pro těla. Cílem je nyní zachránit co nejvíce životů, jak to jen bude možné. Slyšíme hlasy pod troskami, musíme ty lidi zachránit. Myslím si ale, že počet obětí ještě stoupne,“ hlásil v průběhu dne smutně starosta.

Z trosek vytáhli dvojčata. Chlapec (†7) zraněním podlehl

Právě křik o pomoc zavaleného chlapce pomohl záchranářům, kteří z trosek v Amatrice vytáhli i dvě dívky společně s jejich matkou. Mezi desítkami obětí jsou však bohužel i děti. Dále se ale daří vyprošťovat i živé. Včetně tří jeptišek místního kláštera. 

Zachráněni byli i dva sedmiletí bratři. Po leteckém převozu do římské nemocnice však jedno z dvojčat podlehlo svým zraněním.

Krásné město v troskách. Místní i turisté se chystali na festival

Právě v Amatrice bylo i mnoho turistů. V sobotu tam totiž měl začít kulinářský festival. Podle českého ministerstva zahraničí však není hlášeno, že by zemětřesení postihlo i Čechy.

„Na jedné straně spadla celá zeď, ale nezasáhla mě. Na druhé straně se zeď rovněž zřítila a dopadla vedle mě, velmi těsně vedle mě, naštěstí mě nezasypala. Pak na mě ale spadl celý strop. Stihla jsem si jen přes hlavu přetáhnout polštář. Naštěstí mám jen lehce zraněnou nohu,“ popisovala Marina Gianniniová. Měla opravdu velké štěstí. Na rozdíl od desítek dalších, kteří ve střední Itálii zahynuli v troskách.

Další obyvatelka Amatrice, která byla příliš rozrušená, než aby udala své jméno, před ruinami svého domu uvedla, že neví, co teď bude dělat. „Bylo to jedno z nekrásnějších měst Itálie, nyní z něho nic nezbylo,“ řekla. „Byl to zázrak, že jsem přežil. Vzbudil jsem se, když se všechno začalo hroutit,“ dodal další obyvatel Amatrice Marco. Tragické zprávy však přicházely i z dalších oblastí. Třeba z města Pescara del Tronto. Otřesy přitom pocítili až v Římě.

Italy překvapily otřesy ve spánku

Simona Maniová byla v době katastrofy na návštěvě u rodičů v rodném obci Acquasparta vzdálené jen několik desítek kilometrů od epicentra. Nic podobného prý nikdy nezažila. Dnešní zemětřesení je ostatně čtvrtým nejhorším v Itálii za posledních 50 let.

Italy překvapilo ve spánku. „Rodiče i mě náhle probudil velký hluk, cítili jsme, jak se dům chvěje,“ uvedla. „Některé předměty padaly ze zdí. Vyběhli jsme ven, stejně tak učinilo mnoho našich sousedů. Otřesy trvaly asi dvacet vteřin, ale zdálo se to nekonečné,“ dodala.

„Byli jsme v druhém poschodí třípatrové budovy. Vzbudilo nás to, bylo to, jako bychom měli postele na kolečkách. Okamžitě jsme běželi ven,“ popisuje CNN další ze svědků Michael Gilroy.

„Vypadá to, jako kdyby byla vybombardovaná,“ hlesla smutně při pohledu na svou rodnou vesnici Marche Laura Boldiniová, šéfka italské Sněmovny.

Vše o zemětřesení v Itálii čtěte zde

speaker ( 25. srpna 2016 00:13 )

ale do hor jsou lini splhat

Zobrazit celou diskusi