Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mozkožrout „zaútočil“ na plavce: Vražedný parazit má v USA už tři oběti

Autor: mb - 
18. srpna 2016
18:25

Na Floridě napadla plavce mozek požírající bakterie. Ve Spojených státech je to tak už čtvrtý případ napadení člověka parazitem Naegleria fowleri, který číhá ve sladkovodních vodách. Plavci se nejčastěji nakazí přes nosní dutinu při potápění pod hladinu, v drtivé většině případů končí infekce smrtí pacienta.

„Domníváme se, že se jedinec nakazil při plavání ve špinavé vodě,“ prozradila americkým médiím Mara Gambineri, mluvčí floridského ministerstva zdravotnictví. Parazit Naegleria fowleri, jenž požírá svým obětem zaživa mozek, se však nemusí skrývat pouze ve špinavé vodě. Bakterie se může nacházet prakticky kdekoliv ve sladké vodě – např. v rybnících, jezerech či řekách. Obzvláště se jí daří při vysokých teplotách, které nyní v létě panují.

Nakažení plavci parazita většinou vdechnou přes nos, Naegleria fowleri následně začíná člověku požírat mozek. První příznaky jsou bolení hlavy, horečka, zvracení. Bohužel nákaza postupuje rychle, pacient začíná mít později halucinace a během několika dní umírá.

V USA je to letos již čtvrtý případ napadení člověka parazitem, všechny tři předešlé oběti zemřely. Identitu jedince, který se nakazil nyní, úřady neprozradily.

Podle amerického Centra pro kontrolu nemocí a prevenci bylo tímto parazitem v letech 1962 až 2015 napadeno 138 Američanů. Jen tři z nich přežili.

gabreta ( 19. srpna 2016 02:26 )

Jo tak proto jsou takoví jiní!!

kuniksicht ( 19. srpna 2016 01:32 )

Obamu si neber do huby TUPECKU........zamysli se nad Merkelovou a muzes k ni pridat Donalda a politiky CR a EU jako tresnicku na dortu

b.o.y ( 18. srpna 2016 22:41 )

Není to bakterie, ale prvok - měňavka. Největší světová epidemie této choroby proběhla v Ústí nad Labem v šedesátých letech, všichni se nakazili v plaveckém bazénu a dlouho předlouho trvalo, než se přišlo na to, co to je za chorobu a jak je způsobena.

dumik ( 18. srpna 2016 20:08 )

a já vím, kteří to jsou, Clintonová, Biden a Trump.

tupecek ( 18. srpna 2016 19:21 )

Na dalšího přeživšího jste zapomněli - Obama.

Zobrazit celou diskusi