Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Školáka (13) při koupání nakazila mozkožroutská améba: Bojuje o život v nemocnici

Autor: rc - 
28. července 2022
05:40

Vodní radovánky skončily bojem o život pro Caleba Ziegelbauera. Třináctiletý chlapec se při plavání nakazil nebezpečným parazitem. Prvokovi Naegleria fowleri se přezdívá „požírač mozku“. Školák nejdříve trpěl bolestmi hlavy, ke kterým se později přidala horečka. Byl dezorientován a musel být převezen do nemocnice. 

Začátkem července se Caleb se svou rodinou vydal do parku Port Charlotte, aby tam dováděli na pláži. Vodní radovánky si užíval zejména třináctiletý Caleb. O pět dní později ho ale začala bolet hlava a později začal mít i horečky. Jeho stav se neustále zhoršoval. Byl dezorientovaný, což už rodiče vyděsilo a tak ho vzali do nemocnice. „Okamžitě mu byla diagnostikována meningitida a byl hospitalizován na dětské jednotce intenzivní péče,“ uvedli rodiče na stránce GoFundMe. Lékaři zjistili, že za jeho zdravotní problémy zřejmě může nebezpečný prvok Naegleria fowleri, který napadá mozek!

„Je to ta nejlaskavější duše,“ řekla o chlapci jeho teta Elizabeth pro New York Post. „Vyšetření magnetickou rezonancí z 20. července nadále ukazuje poškození mozku, které způsobila améba,“ uvedli rodiče na GoFundMe. O několik dní později popsali krušnou noc, kterou chlapec prožil. Celý večer zvracel a musel být znovu připojen na přístroje. Caleb je ale podle nich statečný chlapec a doufají, že se brzy s nimi vrátí domů.

Prvok napadá člověka vzácně. Případy ale většinou končí smrtí. Podle výše zmíněného deníku pouze čtyři ze 154 lidí ve Spojených státech mezi lety 1962 a 2021 infekci přežili. Parazit se do těla dostane skrze nosní dutinu do mozku a ničí jeho tkáně. Prvok Naegleria fowleri způsobuje amébovou meningoencefalitidu. Jak již Blesk informoval, v letech 1962 až 1965 se vyskytl v Ústí nad Labem. Tamní areál Vrbenských lázní byl velmi oblíbený. Šestnáct lidí se však nakazilo parazitem a zemřelo.

VIDEO: Proč mozek někdy ničí vlastní ochránci?   

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi