Asi nejznámějším prostředkem je aksamitník zasazený mezi rostliny, které chcete chránit, existují ale i další varianty. Lichořeřišnici doporučujeme proti těm mšicím, jež se vyskytují na ozdobných a ovocných druzích rostlin. Pažitka výborně účinkuje proti všem typům tohoto nezvaného hosta, pod stromy náchylnější k napadení (třešně, švestky, jabloně a hrušně) vysaďte fenykl.

Dvojí zbraň v jednom nabízí saturejka – umístíte-li ji u luštěnin, pomůže od nich odpudit nejen mšice, ale i nosatce. Pelyněk vyhání ze zahrady hmyz, účinně bojuje i s mandelinkou bramborovou. Pokud chcete zbavit rajčata, okurky a papriky některých parazitních hub, zasázejte si mezi ně bazalku.

Krásná povíjnice vám vedle pěkného vzhledu pomůže od mravenců a mšic. Kerblík odpuzuje rovněž mšice a zlepšuje i chuť ředkviček, tuřínů a řep. Rozmarýn si zasaďte všude možně, zvlášť u zelí, fazolí a mrkví. Routu blízko růží a jahod, ta zahání hlodavce. Šalvěj odpuzuje mnoho hmyzu, navíc se výborně hodí k opylení, a tak ji hodně navštěvují včely.

Síla kopřivy

Tento nálev je účinný proti mšicím a sviluškám. Rozdrobte kopřivové listy se stonkem (ne kořen) a nechte je vyluhovat ve studené vodě. Dávkování je sto gramů na litr vody, pokud se jedná o čerstvou kopřivu. Pokud máte sušenou, stačí dvacet gramů.

Použijte dřevěnou nebo keramickou nádobu s víčkem a každý den směs zamíchejte. Po uplynutí čtrnácti dnů, kdy už nálev neobsahuje pěnu, ho přefiltrujte. Tuto směs zřeďte vodou, aby dvakrát zvětšila svůj objem. Čili: pokud jí máte jeden litr, přilijte dva litry vody.

Domácí fungicid z přesličky

Proti parazitním houbám a plísním si můžete připravit přípravek z přesličky. Namočte jeden kilogram čerstvé nebo sto padesát gramů sušené přesličky do deseti litrů vody a nechte louhovat dvacet čtyři hodin. Poté vařte směs půl hodiny na mírném ohni.

Počkejte, až vychladne, a přefiltrujte ji. Před tím, než dáte směs na rostliny, zřeďte ji pěti částmi vody a o slunečných dnech nechte vysušit na prášek. Takto připravená přeslička pomáhá také proti mšicím.

Česnek, cibule a pálivé papričky na hmyzí škůdce

Do mixéru si dejte jeden stroužek česneku se slupkou, tři cibule (také je neloupejte) a tři čerstvé pálivé papričky. Přidejte sklenku studené vody a nechte po umixování odpočívat celou noc. Ráno přefiltrujte v látkovém cedníku a dobře vymačkejte vodu.

Tuto směs zřeďte čtyřmi litry vody a polijte jí rostliny zasažené mšicemi, molicemi nebo sviluškami. Opakujte třikrát v intervalu deseti dnů. Česnek a cibule uvařené společně s listy maliníku v pěti litrech vody účinkují proti parazitním houbám. 

Heřmánkový štít

Ke vzpružení a posílení rostlin, aby byly odolnější proti mšicím a dalším nemocem, použijte heřmánek. Připravte si padesát gramů byliny a deset litrů vody. Udělejte nálev, nechte ho odstát asi patnáct minut, poté přeceďte a aplikujte bez zředění na rostliny.