Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Aby byla dovolená v klidu: 6 rad, jak vyzrát nad bolestí břicha, zubů i zápachem z bot

/
  • Nenechte si dovolenou ničím zkazit!
    9. července 2018 ● 11:52

    Ať už na dovolené jste nebo se na ni ještě chystáte, určitě ji chcete prožít v klidu bez starostí, které vám mohou způsobit třeba bolesti zubů nebo pálení žáhy. Poradíme, jak vyzrát nad nástrahami, které v létě ohrožují naše zdraví.

  • 1.

    Bolesti břicha

    Grilovačka nebo pobyt s plnou penzí dokáže s naším zažíváním udělat divy. Pokud špatně trávíte, nemusíte hned sahat po prášcích. Zkuste odvar z rozmarýnu. Stačí jej rozmačkat, přelít šálkem horké vody a máte odvar, který vám pomůže. Pro lepší chuť jej můžete i osladit či zakápnout citronem. Podobné účinky má i fenyklový, kmínový nebo hřebíčkový odvar. Stačí pytlíček těchto koření přibalit s sebou do kufru…

    Nenechte si dovolenou ničím zkazit!
    Autor: istock.com

  • 2.

    Když pálí žáha

    Kyselé žaludeční šťávy, které dráždí sliznici jícnu, dokážou pěkně potrápit. Je doprovázené nepříjemným pocitem v ústech i bolestí žaludku. Pokud není následkem vážnější zdravotní problém, ale jen příliš vydatný oběd, zabere vám šťáva z brambor. Stačí vypít půl šálku čerstvě vymačkané šťávy. Pomoci dokáže také heřmánkový čaj vypitý před jídlem a těsně před spaním.

    Pálení žáhy
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Štípance jako kola do vozu

    Chladit a chladit. To je nejúčinnější rada. Led či studené obklady pomáhají od svědění a navíc zmírňují otok. Účinný je také citron a na vosí či včelí štípance zabírá rozkrojená cibule.

    Ubraňte se komárům, ať vám neničí léto.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Au, bolí mě zub

    To je jedna z nejhorších dovolenkových komplikací! Ideální je mít po ruce hřebíček. Toto aromatické koření dokáže zázraky. Nejlepší je ho rozkousat vzniklou „kačičku“ chvíli převalovat v ústech. Pokud bolest kousání nedovolí, hřebíček rozemelte a potřete s ním bolavé místo. Jako dezinfekce dobře poslouží i alkohol. Ovšem nesmíte ho nalít do sebe, ale na vatičku a tu jako obklad přiložit na dáseň u bolavého zubu.

    Nenechte si dovolenou ničím zkazit!
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Tlačí mně puchýř

    Čeká vás dovolená s delšími procházkami a výlety? Puchýřům se patrně nevyhnete. Až se vám utvoří, namočte hadřík do alkoholu a na noc do něj puchýře zabalte. Pomáhá i „lektvar“ připravený z pěti rozdrcených aspirinů (200 mg), které zalijete 10 ml jodu. Tím si puchýře opět v noci potírejte a brzy budou pryč.

    Nenechte si dovolenou ničím zkazit!
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Potí se nohy a zapáchají

    Pokud budete spát pod stanem, tak zavánějící boty ponožky vám pobyt v malém prostoru rozhodně neusnadní a co víc – zapomenout můžete i na noci plné vášně. Stačí přitom málo. Boty i ponožky si stříkejte speciálními spreji, nebo vsaďte na babskou radu. Nohy si vždy omyjte před spaním studnou vodou ideálně smíchanou s octem. Octovou vodou pak vytřete i boty. Ocet ničí plíseň i zápach.

    Nenechte si dovolenou ničím zkazit!
    Autor: Shutterstock.comterstock.com

     

     

     

Dnešní horoskopy