Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velké tabu: Zácpa! Trápí vás? 5 zaručených rad, jak svému tělu pomoci

/
  • Vyzkoušejte zaručené triky na zácpu.
    12. června 2018 ● 12:20

    Každého z nás potrápila už mnohokrát, přesto je to téma, o kterém se raději mlčí. Zácpa není příjemná, máme ale několik tipů, které vám jí zbaví.

  • 1.

    Pijte, ale pozor na kávu a černý čaj

    Dostatek tekutin je alfa a omega zdravého těla. Svůj den můžete nastartovat skleničkou vlažné vody. Vodu, minerálky (obzvláště vhodná je šaratice nebo zaječice) a bylinkové čaje pijte i přes den. Babské rady doporučují obzvláště pampeliškový čaj. Dva vlažné šálky denně prý udělají divy. Káva a černý čaj naopak střeva „zabetonují“.

    Babské rady doporučují obzvláště pampeliškový čaj.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

  • 2.

    Správná strava

    Smažená jídla a smetanové omáčky, to je pořádná zátěž na zažívání. Do jídelníčku naopak zařaďte zeleninu a ovoce, která obsahuje vlákninu. Ta pomáhá při vyprazdňování. Ze zeleniny sáhněte zejména po hlávkovém salátě, špenátu a kysaném zelí.  Z ovoce jsou ideální jablka, fíky, jahody… zvláštní skupinou jsou švestky, které jsou svým projímavým účinkem dobře známé. Pomoci vám navíc mohou i kompoty a ovocné šťávy. A samozřejmě se nepřejídejte a „neplácejte“ jedno jídlo za druhým.

    ...
    Autor: iStock

  • 3.

    Zkuste olej

    Jste-li už hodně zoufalí, zkuste si střeva „promastit“ každé ráno lžička olivového oleje, vám zaručeně pomůže. Pokud ho nemůžete spolknout samotný, nalijte si ji právě třeba do salátu. Dobré účinky má lněný olej. Ten můžete také nalít do salátu, jogurtu nebo ho třeba vypít s ovocnou šťávou.

    olivový olej
    Autor: istock.com

  • 4.

    Střeva rozhýbejte

    Celodenní sezení vašim střevům rozhodně neprospívá. Pohyb je naprosto nutný, zajišťuje dobrou peristaltiku střev. Při něm se střeva rozhýbají a hmota v nich uložená se přesune tam, kam má… Stačí při tom tak málo! Vynechte jednu zastávku autobusu či tramvaje a dojděte ji pěšky….

    ...
    Autor: istock.com

  • 5.

    Zkuste tělu poručit

    Bude to znít možná zvláštně, ale tělo můžete na pravidelné vyměšování naučit. Choďte každý den v určitý čas a ze začátku to zkoušejte „na nečisto“ tělo si po něj době zvykne, že právě teď by byla ideální doba. Rozhodně potřebu vyměšování nezadržujte – například v práci, protože vám to přijde „blbé“, tím si zácpu jedině zkomplikujete.

    Dlouhé vysedávání na záchodě může způsobit zdravotní problémy.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy