Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Začíná vás škrábat v krku? Zábaly, bylinky i sůl a česnek vás postaví zase na nohy

/
  • Bolest v krku může pěkně znepříjemnit život.
    30. ledna 2018 ● 09:58

    Republika se potácí na prahu chřipkové epidemie, v některých krajích už ji dokonce mají. Máme pro vás zaručené babské rady, jak se zbavit bolesti v krku.

  • 1.

    Zaručený »priessnitz«.

    Mohou být teplé i studené protože každému zabírá něco jiného. Ideální je ale »priessnitz«. Jeho účinky jsou prokázané a zabírá nejen a bolesti v krku, ale třeba i při horečce nebo revmatických bolestech. Jeho účinnost spočívá ve třech vrstvách – mokrou studenou plenu nebo kapesník ovineme igelitem a nakonec vše zabalíme do suchého šátku. Nechte ho takto působit zhruba tři hodiny, proceduru opakujte nejdříve za další tři až čtyři hodinky.

    Léty osvědčené recepty doporučují i tvaroh či rozmačkané uvařené brambory. Obojí, ale každé zvlášť, zabalené v suchém šátku nechte působit přes noc.

    Nemáte náhodou příušnice?
    Autor: iStock

  • 2.

    Osvědčené bylinky

    Při bolestech v krku jedůležité prolévat ho teplým čajem. Zařaďte ten nejosvědčenější - černý čaj s citronem a medem. Další čajovou bylinkou je jitrocel. Ten čistí průdušky a vychladlý čaj můžete i kloktat. Stejně zázračná je echinacea, která posiluje celkově imunitu. Pomůže vám i hřebíček. Stačí ho smíchat se lžičkou zázvoru a lžičkou skořice a zalít horkou vodou. Důležitý je přísun vitaminu C. Kromě citrusů jej můžete tělu dostat i ze šípku, rakytníku, černého bezu...

    Blesk testoval černé čaje.
    Autor: scom, profi media.cz

  • 3.

    Co dům dá

    Naprostou jedničkou domácí lékárny je česnek, který je přírodním antibiotikem. Stačí jej nakrájet na jemné plátky a s čerstvým chlebem jemně pomazaným máslem a lehce osoleným se stane lahůdkou. Osvědčená je i cibule. Z té si můžete udělat lék smícháním s medem. Nechte odležet a užívejte po lžičkách. Bez čaje ze zázvoru bychom se při nachlazení také jen těžko obešli. Sůl je nejen nad zlato. Vyzkoušejte ji i kloktat rozpuštěnou ve vlažné vodě. Jen roztok omylem nevypijte, měl by zcela jiné účinky…

    Česnek i cibule jsou přírodní zbraně proti chřipkám a nachlazení.
    Autor: archiv Blesku

     

Dnešní horoskopy