Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ženu zarazily „putující“ pupínky na obličeji. Byl to dlouhý červ pod kůží

Autor: pk - 
22. června 2018
13:50

Ruská žena se šla nechat prohlédnout k oftalmologovi poté, co na svém obličeji zpozorovala zvláštní hrbolky. Byla v šoku, když se zjistilo, že se jedná o parazitické červy. O jejím případu informoval odborný časopis New England Journal of Medicine, jméno nešťastnice ale nezveřejnil.

Podivné hrbolky na svém obličeji pozorovala zhruba dva týdny. Žena (32) zvláštní útvary nejdříve zpozorovala pod levým okem, ty se po pěti dnech přesunuly nad levé oko. Deset dní nato se „kožní problém“ přesunul do rtu. Žena změny na svém obličeji dokumentovala řadou selfie. 

Podle zprávy v New England Journal of Medicine pozorované útvary občas svědily nebo pálily. Výraznější bolest ale nezpůsobovaly.

Vyšetření u specialisty ukázalo na podivný pohyb podlouhlého útvaru na horním levém očním víčku. Ten byl následně chirurgicky odstraněn. 

Hlístice z kousnutí komárem

Ukázalo se, že se jedná o parazitického červa Dirofilaria repens, ke kterému žena pravděpodobně přišla kousnutím komára, když byla na výletě mimo Moskvu. Žena, které červa z obličeje odstranili, je podle odborníků nyní v pořádku. 

Podle centra pro kontrolu a prevenci nemocí se jedná o dlouhou, tenkou hlístici, která napadá celou řadu savců od psů a lišek, kteří jsou častými hostiteli. Člověka napadá ojediněle. 

Komáři jsou přenašeči těchto larev mezi zvířaty. Přenesení na člověka komárem většinou způsobuje hrudky pod kůží, tak jak jsme mohli pozorovat na nakažené Rusce. Nicméně červi nejsou schopni se v člověku množit a tudíž se tak nemůžou šířit mezi lidmi. 

Studie z roku 2015 v International Journal of Infectious Diseases nalezla v období od ledna 1997 do června 2013 přibližně 1270 případů této infekce, a to v Rusku a Bělorusku.

Video  Paraziti na parazitech  - Jiří X. Doležal
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi