Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Česko se řítí invaze komárů! Můžou za to silné bouřky, jak se proti hmyzu chránit?

Autor: ula, red - 
26. června 2022
14:05

Po vydatných srážkách se na území Česka vytvořily vhodné podmínky pro komáry. Na mnoha místech je nyní jejich aktivita vysoká až mimořádná, upozornil Český hydrometerologický ústav (ČHMÚ). Komárům svědčí vzdušná vlhkost a po deštích také vznikla stanoviště pro jejich larvy. Komáři se drží ve vlhkém prostředí, nebo ve stojaté vodě, např. v sudech na vodu. Komáři mohou přenášet viry, bakterie a parazity, včetně Západonilské horečky. Jak se jim bránit?

Komáři komárovití (Culicidae) je čeleď dvoukřídlého hmyzu, jež celosvětově zahrnuje okolo 3000 druhů, Českou republiku obývá okolo 45 druhů. Komáři mohou přenášet viry, bakterie a parazity a v poslední době i nemoci, které byly typické spíše pro exotické země, jako je např. Západonilská horečka. V roce 2018 se jí v České republice nakazilo sedm lidí, jeden člověk na ni zemřel.

Podle meteorologů nyní vznikly vhodné podmínky pro komáří larvy. Ty se vyvíjejí zpravidla ve vodě v řádu několika dnů. Samotné larvy nejsou nebezpečné a nebývají nositelem nákaz. Člověka ohrožují až vylíhnutí komáři, kteří nemoci přenášejí po násátí krve nakaženého jedince.

Podle ČHMÚ je aktivita komárů v tomto období vysoká až mimořádná. Lidé by se měly vyhnout stojatým vodám, listnatým a lužním lesům nebo podmáčeným stanovištím. Problém může být i tekoucí voda.

Zpravodajství o výskytu komárů a jiného hmyzu najdete na stránkách ČHMÚ.

Líhništěm komárů mohou být ale i nádoby a předměty, které mají lidé na zahradách nebo i na balkonech. Pozor na barely pro odchytávání děšťové vody. Co jde, by lidé měli vyprázdnit, případně zakrýt, a to i nádoby, kde může zůstávat i velmi malé množství vody, jedná se např. o kbelíky, sudy na vodu, vázy, květináče, pneumatiky, misky na vodu pro domácí zvířata, apod.

Aktivita komárů v Česku Aktivita komárů v Česku | ČHMÚ

Základem ochrany je repelent

Před komáry byste neměli chránit jen sebe a svou rodinu, ale i svá obydlí.

Základem je repelent s obsahem následujících účinných látek (pro dospělé osoby alespoň s 15% koncentrací). DEET IR 3535 Icaridin/picaridin (KBR 3023). Repelenty aplikujte na kůži, která není chráněna oděvem. Lze je aplikovat i na oděv.

Repelenty musí být aplikovány přesně podle doporučení výrobce, pokud vás komáři začínají opět kousat, použijte repelent opakovaně.

Co se týče právě oděvu, pokud to jde a je to vzhledem k vnější teplotě snesitelné, měli byste nosit takové oblečení, které kryje maximum těla, tedy dlouhé rukávy a nohavice, a pokrývku hlavy.

Parfémy a deodoranty komáry lákají

  • Chcete-li se účinně chránit před hmyzem, nepoužívejte v době jeho výskytu parfémy nebo deodoranty, protože jejich vůně přitahují hmyz.
  • V případě, že trpíte svědivými reakcemi kůže po štípnutí hmyzem, je namístě užít antihistaminika, která jsou dostupná v lékárně. Pokud má někdo opravdu bouřlivou alergickou reakci, při které otéká a dusí se, měl by mít vždy u sebe záchranný set s adrenalinem.
  • Vzhledem k tomu, že repelent snižuje účinnost ochrany před UV zářením, doporučuje se nejprve natřít opalovacím krémem a poté nastříkat repelentem, nikoli naopak.
  • Čím vyšší je koncentrace DEET v repelentu, tím vyšší je riziko poškození kůže. Podle odborníků je vhodnější použít méně koncentrované repelenty, ve kterých je nakombinováno několik odpuzujících látek.
  • Pokud používáte elektrická zařízení k odpuzování hmyzu, vždy větrejte místnost.
  • Při cestování letadlem do zahraničí si zabalte repelent do odbavovaného zavazadla. Riziko, že Vás s ním nepustí na palubu v kabelce nebo v příruční tašce, je vysoké.
  • Neaplikujte repelent na podrážděnou, poraněnou nebo spálenou pokožku.
  • Použijte bariéry proti komárům, zejména sítě do oken, zavírejte okna a dveře.
  • Pokud máte klimatizaci, používejte ji, pokud to lze.
  • Pokud vyrážíte na dovolenou, nebo se vyskytujete na místech, kde je větší aktivita komárů, spěte či odpočívejte pod moskytiérou (nejlépe impregnovanou repelentem).
  • Proti některým nemocem se lze chránit očkováním (proti žluté zimnici, japonské encefalitidě) a antimalariky (proti malárii).

Babské rady proti komárům? Pivo a skořice

  • Komáři nesnášejí vůni hřebíčku. Rozkrojte citron na půl, napíchejte do něj hřebíček a nechejte u nočního stolku, příjemně vám provoní ložnici a odpudí komáry.
  • Také vůně skořice je jim protivná. Stačí nasypat do éterického oleje trochu mleté skořice a pod aroma lampou zapálit čajovou svíčku.
  • Připravený olej můžete navíc v poměru 1:4 vmíchat do tělového mléka a natírat si části těla.
  • Truhlíky a květináče kolem domu osaďte květinami, ideální jsou muškáty a levandule.
  • Pijte pivo, je v něm pangamin a ten komáři nesnášejí. 

radimf ( 26. června 2022 18:57 )

Jsou potřeba 3 davky jinak nemůžete do hospody

Lomikel ( 26. června 2022 16:02 )

To chce starý dobrý DDT ze Spolany Neratovice a je po komárech.....

mrkevmrkev ( 26. června 2022 15:21 )

Přesně tak. Ani jsem diskuzi neshlédla, ale hned mi tohle to samé vytanulo. V noci zalévám zahradu a zabzíkali mě okolo uší dva komáři. Vždyť žádní nejsou, nejsou brouci, kobylky, všechno jste to svojí chemií zničili? V noci ticho, alespoň tady na Praze východ. Dříve mouchy, mušky, plno brouků, kobylek a teď ve dne v noci tiiho. Dříve jsme musely mít v oknech sítě, letos nemám a doma žádná muška. Kde všechen ten chmyz je? Jste šílení vědci a chemici. Ničíte planetu.

smradlavamakrela ( 26. června 2022 14:25 )

Lid se musí strašit vždy a čímkoliv.
Ustrašený se lépe ovládá .

Zobrazit celou diskusi