Nebezpečí v trávě 

Zatímco dříve začínala klíšťová sezona s nástupem teplého počasí, v současné době kvůli teplejším zimám jsou klíšťata většinou aktivní celoročně. Snadno totiž přezimují a bez potravy vydrží i dva roky. Narazíte na ně nejen ve vysoké trávě, ale i v městských parcích nebo na vlastní zahradě. Mají tři vývojová stadia (larvy – nymfy – dospělá klíšťata) a všechna sají krev svého hostitele. Vás i vašeho domácího mazlíčka tedy mohou napadnout v kterékoli vývojové fázi. 

Myslete na prevenci

Před napadením vnějšími parazity můžete zvíře ochránit. Pokud nechcete jen počítat, kolik klíšťat  jste vy a vaši domácí mazlíčci zase měli, myslete na několik preventivních kroků. Pravidelně trávník na zahradě sečte a udržujte vše krátce zastřižené. Nízká tráva je totiž pro klíšťata poměrně nehostinným prostředím. Nenechávejte také psa běhat v přírodě delší dobu, zvláště ve vysoké trávě nebo v lese. Tam číhají klíšťata nejčastěji. S délkou pobytu venku roste i riziko přisátí tohoto parazita.

Pořiďte mu antiparazitární pomůcky

Na trhu seženete také nejrůznější výrobky, které mají odradit nebezpečné parazity od toho, aby se přisáli. Chce to ovšem trochu trpělivosti při zkoušení, co bude vašemu psovi nejvíc vyhovovat a zabírat. Délka účinnosti jednotlivých přípravků se také výrazně liší, proto doporučujeme si pročíst obal každého výrobku, abyste zvolili ten nejvhodnější.

 

Autor: istock.cz

Co můžete vyzkoušet?  

  • Antiparazitární spreje, například PREDATOR Animals (doporučuje se je kombinovat se šampony). Vydrží zhruba 4 týdny, při koupání jejich účinnost klesá. Antiparazitárním sprejem můžete vystříkat také pelíšek svého chlupáče – existují speciální přípravky pro odpuzování parazitů v prostorech. Vyzkoušejte populární sprej PREDATOR 3D.
  • Šampony – obsahují složky, které těmto parazitům nevoní nebo které je přímo zabíjejí. Jedná se o levnou metodu, která ale pokaždé nefunguje na 100 %. Délka účinnosti je většinou stejná jako u sprejů.
  • Antiparazitární obojky – jedna z nejoblíbenějších a nejúčinnějších možností ochrany. Většinou vydrží 3 až 5 měsíců, některé jsou ale nepříjemně cítit, nehodí se do rodin s malými dětmi. Dávejte pozor na případné alergické reakce u psů i koček.
  • Spot-ony. Jedná se o roztok, který se kape na kůži. Nejčastěji se aplikuje pomocí pipety na místo mezi lopatkami. Vydrží většinou 1 měsíc.
  • Žvýkací tablety. Jedná se o pilulky, které se pejskovi dávají jedenkrát za měsíc. Dokážou zabíjet jak klíšťata, tak blechy ve všech vývojových stadiích. Účinnost je zhruba 12 týdnů.

Důsledná kontrola

I přes všechny účinné obojky, kapky nebo postřiky je třeba psa po návratu z venku pokaždé dobře prohlédnout. Některá zvířata to sice nemají příliš v lásce a u těch s hustou srstí to ani není jednoduché, ale vyplatí se to. Dlouhá srst skýtá klíšťatům lepší podmínky pro přichycení a klíšťata v ní mohou zůstat bez povšimnutí delší dobu, zatímco kratší srst ponechává kůži viditelnější, takže se lépe kontroluje jednoduchým pročesáním prsty. Začněte u hlavy a postupně pečlivě zkontrolujte celé tělo. Nezapomeňte se podívat na krk pod obojkem, pod ocas a na okolí řitního otvoru. Klíšťata také přitahují tmavé, skryté oblasti těla, takže prohlédněte psa také mezi prsty, na slabinách a v ohybu předních nohou (podpaží). Při prohlídce se snažte nahmatat útvar velikosti malého hrášku.

Jak správně odstranit klíště?

Co dělat, když už má pes klíště? Naštěstí je postup odstranění poměrně snadný. Jen je potřeba myslet na to, že přisáté klíště na psovi může představovat riziko nejen pro samotné zvíře, ale i pro člověka, a to převážně během neopatrné manipulace s klíštětem při jeho odstraňování. Proto při vyndavání klíštěte použijte na svou ochranu latexové rukavice.

1. Když už u pejska klíště najdete, je důležité neotálet a co nejdříve ho odstranit, aby se přisálo co nejméně. Když ho tam necháte příliš dlouho nebo nedostanete parazita ven celého, může zvířeti způsobit závažná onemocnění.

2. Na přisáté klíště neaplikujte nic, co by ho přidusilo. Místo nepotírejte žádnými krémy ani vodičkami, vše se dělá za sucha.

3. Při odstraňování klíštěte postupujte opatrně, abyste vytáhli klíště celé. Klíště nemačkejte rukou. Místo toho použijte praktické kleště, kartu, pinzetu nebo háček, pomocí kterých klíště bezpečně odstraníte.

4. Pinzetou uchopte klíště za hlavičku, a to co nejblíže ke kůži. Pomalým a pevným tahem směrem od kůže klíště vytáhněte a dbejte na to, abyste nezmáčkli tělíčko klíštěte.

5. Pokud se vám nepovede vytáhnout klíště celé, můžete se pokusit postup opakovat. Většinou však tělo psa vyloučí zbylou část mrtvého parazita samo.

6. Po odstranění místo vydezinfikujte a zapamatujte si ho pro případné budoucí potíže!

7. Pokud odstraněné klíště chcete zlikvidovat, nejbezpečnější cesta je spláchnutí do toalety.Takto provedete jeho bezpečnou likvidaci a budete vědět, že vám nikde znovu nevyleze.

8. Vždy si po odstranění klíštěte umyjte ruce teplou vodou a mýdlem! Použité nástroje vydezinfikujte.

Bojí se váš pes veterináře? Ve videu níže se dozvíte, co mu pomůže strach překonat.