Pokud jste o BARF (Bones And Raw Food) ještě neslyšeli, tak se jedná o trend krmit domácí zvířata čerstvou syrovou potravou. BARF znamená, že dieta obsahuje svalovinu, kosti jakýchkoliv savců, drůbeže i ryb, ale i nepasterizované mléko a syrová vejce. BARF strava může být komerčně vyrobená a zmrazená nebo si ji chovatelé můžou připravovat sami. Pro psy i kočky jsou to nejčastěji směsi masa, drobů, šlach, kostí, zeleniny či ovoce. Tato metoda se zrodila v roce 1992 v Austrálii, kdy o ní veterinář Billinghurst vydal první publikaci. Její propagátoři vycházejí z předpokladu, že pes je skutečně vlk, takže se inspirují jídelníčkem divoce žijících psovitých šelem.
Proč se barfuje?
Za posledních pár let má zájem o tento typ stravování stále více chovatelů. Důvody jsou různé. Nejsou spokojení s nabídkou na trhu, protože granule vypadají všechny stejně. Nebo vyznávají určitý životní styl a přijde jim toto stravování jako přirozenější a vhodnější i pro jejich zvíře. A pak do hry vstupují alergie, kterých je mezi zvířaty čím dál víc. Nutno podotknout, že BARF strava může v těchto případech mazlíkům skutečně pomoci, ale může i uškodit, pokud jsou v ní přítomny patogeny. BARF stravování však není vůbec jednoduché. Velký pozor je třeba dávat už u štěňat, která potřebují hodně vápníku, fosforu i energie. „Třeba velké plemeno psa rapidně vyroste během šesti měsíců. Když nebudete po tuto dobu třeba takovou dogu správně krmit, vyroste z ní pes, který bude mít vážné ortopedické problémy,“ říká veterinářka Iveta Bečvářová z Hill's Pet Nutrition. Veterinářka zároveň upozorňuje na studii z roku 2013, která porovnávala genetická vybavení vlka a domestikovaného psa. „Zjistilo se, že zdaleka stejná nejsou, výzkumníci našli významné genetické rozdíly. U psa bylo například výrazně lepší trávení škrobů a sacharidů, další rozdíly souvisely třeba s chováním a učenlivostí.“
Autor: iStock
Ničí vaření živiny?
Obecně platí, že vaření zvyšuje stravitelnost sacharidů, v některých případech i tuků. Propagátoři BARF stravy naopak tvrdí, že je stravitelnější syrová strava. Z tohoto pohledu jsou zajímavé výsledky studie, kdy se u domácích koček porovnávala stravitelnost živin z extrudovaných krmiv (granulí), z BARF diety a pak z BARF diety uvařené v mikrovlnné troubě při 71 °C. U BARF diety opravdu kočky trávily o 13 % více bílkovin, o 4 % více tuků a získaly o 8 % více energie. A když se BARF dieta uvařila, stravitelnost se v podstatě nezměnila. „Já proto majitelům doporučuji BARF krmiva uvařit. Nutričně je to stejné, ale tepelným opracováním ještě zlikvidujete patogeny. Krmivo je pak bezpečnější,“ radí Bečvářová. „Pro mě jako chovatelku koček je bezpečnost krmiva velmi důležitá. Nehledě na to, že řada koček trpí obezitou, a mnoho majitelů tak potřebuje krmivo s nižší stravitelností energie.“
Bezpečnost v první řadě
Faktem je, že když budete šetřit a budete krmit produkty živočišného původu, které nejsou způsobilé k výživě lidí, jistotu, že připravíte bezpečnou stravu, opravdu nemáte. „Vařením se totiž případná léčiva, anestetika či hormony v mase kompletně nezlikvidují, to je jen zažitý mýtus,“ upozorňuje veterinářka. A nejde jen o tyto látky. V Německu porovnávali pětadevadesát doma vyrobených BARF diet pro psy, které byly připravovány i podle receptů z internetu. Více než 60 % z nich mělo zásadní nedostatky ve složení, chyběly minerály, stopové prvky i vitaminy. Přestože v nich měly být kosti, tak deset procent testovaných diet mělo méně vápníku a převrácený byl poměr vápníku a fosforu. „Ne každá kost je totiž nutričně vhodná. Třeba kuře vyroste za třicet šest dnů, jak tedy může být kost takového kuřete dostatečně mineralizována?“ vysvětluje veterinářka. Důležitá je také pestrost stravy. Mnoho barfařů rozemele králíka i s orgány a kůží a servíruje ho třeba kočkám. Ale králíkům může chybět dostatek aminokyseliny taurinu, bez které kočce hrozí slepota nebo zvětšení srdce a smrt.
Pozor na salmonelu
Když už chce majitel sám připravovat syrovou stravu, měl by vědět, jak na to, aby neohrozil nejen psa či kočku, ale ani děti a zbytek rodiny. Přestože vydezinfikujete misky a umyjete nádobí v myčce, mohou se v nich objevit patogeny. „Proto nakupujte jen od prověřených prodejců, u nichž je maso pod veterinární kontrolou,“ doporučuje Iveta Bečvářová. Možná někde od někoho uslyšíte, že zmrazením se vše zničí. I to je však podle veterinářky naprostý mýtus. Navíc pes, který zkonzumuje salmonelu, ji následující dny vylučuje ve stolici. I když sám neonemocní, může kontaminovat okolí. A je to riziko nejen pro ostatní psy, ale hlavně i pro rodinné příslušníky.