Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Dělají si Britové srandu?“ Svět tepe zbabělce Johnsona jako šéfa diplomacie

Autor: mb - 
14. července 2016
10:35

Směsicí pobavení a paniky reagoval svět na zprávu, že novým ministrem zahraničí Velké Británie bude Boris Johnson (52). Na post ho dosadila nová premiérka Theresa Mayová (59), která tím podle opozice „ztratila důvěryhodnost po 90 minutách“. Boris Johnson totiž patřil k předním zastáncům brexitu, ale po referendu kandidaturu na post premiéra „zbaběle“ stáhl.

„Přál bych si, aby to byl vtip, ale obávám se, že není. Jeden odchod za druhým,“ napsal na sociální síť Twitter švédský expremiér a bývalý ministr zahraničí Carl Bildt (66), který svým komentářem narážel na rozhodnutí Britů opustit EU.

Zprávu přijali ve Spojených státech s úsměvem. Když mluvčí ministerstva zahraničí Mark Toner uslyšel novinku, přes všechnu snahu nedokázal na tváři skrýt pobavený výraz. Až po chvíli se mu podařilo zvážnět a prohlásil, že s Velkou Británií budou USA „vždy spolupracovat“.

A ani řadoví Evropané nezůstali pozadu. Asi nejsilnější odezvu poskytli uživatelé v Německu, kteří si pod hashtagem #Außenminister dělali z Johnsona coby ministra zahraničí nepokrytě legraci.

Opozice ale nevidí vůbec nic humorného na faktu, že se ministrem zahraničí stal právě Boris Johnson. „Nemohu uvěřit tomu, že Boris Johnson bude nyní člověkem, který bude reprezentovat Británii v zahraničí. Možná by první Johnsonův krok coby ministra zahraničí měla být omluva prezidentovi Spojených států a našim evropským partnerům,“ nechal se slyšet šéf Liberálních demokratů Tim Farron (46).

Johnson totiž o Baracku Obamovi (54) prohlásil, že americký prezident údajně nemá moc rád Británii kvůli tomu, že je „částečně Keňan“. Keňa byla dříve britskou kolonií a za svou nezávislost musela bojovat při tzv. povstání Mau Mau. Britové sice povstání potlačili, ale dopustili se při tom hrůzných válečných zločinů. V koncentračních táborech skončilo skoro půl milionu domorodců.

Turecká soulož s kozlem

Co se týče evropských politiků, tak ty pro změnu Johnson urazil tím, že přirovnal EU k hitlerovskému Německu.

A aby toho nebylo málo, tak o tureckém prezidentovi složil básničku, ve které Recep Erdogan (62) má sex s kozlem. Uspěl tím v soutěži, která měla za cíl kritizovat nástup nedemokratických praktik v Turecku. Americkou kandidátku na post prezidenta USA Hillary Clintonovou (68) pak přirovnal k „sadistické sestřičce z psychiatrické léčebny, která se na vás dívá ledově chladným pohledem svých modrých očí.“

Johnsonova nová role coby ministra zahraničí ve světě vzbuzuje pobavení a šok, ale překvapením je také to, že ji Boris Johnson vůbec přijal. Na svůj nový post se prý „těší“. Přitom ještě před pár dny stáhl kandidaturu na post premiéra země, přestože byl horkým favoritem. Politici i tisk následně Johnsonův krok označili za „zbabělý“. Někteří dokonce mluvili o „zradě“, protože exstarosta Londýna patřil k nejhlasitějším odpůrcům setrvání země v EU.

VŠE O BREXITU ČTĚTE ZDE

ivoadler ( 14. července 2016 11:07 )

Ono je to celé takové nečekané. Nejdřív že vyhrajou zastánci setrvání v EU. Nestalo se tak. Pak se Cameron kasal, že bude vládnout do září. Ani to se nestalo. Johnson ve funkci mistra zahraničí není největší překvapení. Ale teď pozor, blbečkové. Proroctví báby Vangy: pořád se mluví že odchod Británie z EU bude na roky. Bába Vanga (já) říká: bude to na to tata. Koho by bavilo žít pořád v nejistotě?

Zobrazit celou diskusi