Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tony Blair „rýžoval“ na Blízkém východě: Za poradenství chtěl 855 milionů

Autor: ČTK, mb - 
11. července 2016
21:02

Bývalý britský premiér Tony Blair (63) nabízel Spojeným arabským emirátům poradenství za 35 milionů dolarů (855 milionů Kč). Astronomická suma měla pokrýt výdaje Blaira, který přislíbil, že během prvního roku navštíví zemi minimálně 12krát a „zvýší její vliv“ ve světě. Tehdy Blair působil jako zvláštní zmocněnec OSN a kritici už naznačili, že mohlo dojít ke střetu zájmů.

35 milionů dolarů během pěti let – tak zněla dohoda mezi Spojenými arabskými emiráty a britským expremiérem Tony Blairem. „Neexistuje na světě místo, kde bychom neměli potřebné kontakty ve světě politiky či byznysu,“ holedbal se prý Blair v dopise adresovaném Spojeným arabským emirátům.


Brzy získala jeho konzultační firma zakázku na 35 milionů dolarů, na oplátku Blair slíbil „zvýšit vliv“ země ve světě, zvláště v rozvojových státech. Jenže v té době působil jako zvláštní zmocněnec OSN na Blízkém východě a Blairovým úkolem bylo pracovat na izraelsko-palestinském dialogu. Kritici proto mluví o možném střetu zájmů.

Zda získal Blair lukrativní zakázku i díky své známosti s šejkem Abdullahem bin Zayedem al Nahyanem (44), není známo, ale expremiér připustil, že si byl se současným ministrem zahraničí Spojených arabských emirátů „velmi blízký“.

Nicméně mluvčí Blaira nyní jakýkoliv střet zájmů odmítl: „To není nová informace… V každém případě finance pouze pokryly náklady na zaměstnance a investice. Pan Blair provozuje všechny své aktivity na Blízkém východě na nekomerční bázi. Tvrzení, že by snad osobně profitoval z irácké války, je urážející.

V Británii byla nedávno zveřejněna zpráva vyšetřující komise Johna Chilcota. „Zpráva kritizovala Tonyho Blaira, že prezentoval zpravodajské údaje o irácké hrozbě s jistotou, která nebyla oprávněná,“ připomněl britský deník The Daily Telegraph.

List The Financial Times zdůrazňuje, že John Chilcot prakticky tvrdí, že Tony Blair se rozhodl podpořit Bushovu administrativu dávno před tím, než k tomu měl legální a parlamentní pravomoci. „Podpořím tě za všech okolností,“ napsal lehkovážně americkému prezidentovi osm měsíců před začátkem války. Připojil k tomu sice několik zpochybňujících vět, ale těchto několik slov tvoří jeho epitaf, napsaly FT v redakčním komentáři.

Zobrazit celou diskusi