Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muslimské školačky nechtěly chodit na plavání: Švýcarsko jim neudělilo občanství

Autor: mb - 
30. června 2016
17:52

Dvě muslimské studentky, které se odmítly ve Švýcarsku kvůli své víře účastnit hodin plavání, nedostaly občanství. Ke kauze došlo v Basileji již loni, ale švýcarská média o ní informovala až nyní. Není to první případ, kdy muslimští žáci vzbuzují ve Švýcarsku kontroverzi. Před pár měsíci dva muslimští školáci odmítli učitelce podat ruku, protože jim to údajně zakazuje islám.

Žádost muslimských dívek (12 a 14 let) o občanství byla zamítnuta, protože se odmítly podřídit školnímu řádu a nechtěly se účastnit hodin plavání. „Kdokoliv nesplní tyto podmínky, narušuje zákon, a proto nemůže být naturalizován,“ prohlásil pro švýcarská média Stefan Wehrle, předseda naturalizační komise udělující občanství.

Švýcarsko klade na asimilaci relativně velký důraz. Na rozdíl od jiných zemí, které vyžadují například znalost historie či politického systému, komise hodnotí, jak „dobře“ je žadatel do švýcarské společnosti integrován. Žádost je nejdříve zhodnocena na městské úrovni, následně postoupena kantonu a až pak federálním úřadům.

Není to první případ, kdy muslimská víra školáků vyvolává ve švýcarské společnosti bouřlivou debatu. Za připomínku stojí případ dvou studentů, kteří odmítli podat učitelce ruku, neboť „styk s cizí ženou“ je prý v islámu zakázán.

Muslimové tvoří ve Švýcarsku zhruba pět procent populace a podobně jako v ostatních západoevropských zemích muslimská menšina přináší do země vlastní zvyky. Kontroverzi například vzbudily tzv. burkini, což jsou plavky zakrývající celé tělo.

Burkini v Německu vzbudily dokonce takový odpor, že je v bavorském městě Neutraubling v bazénu zakázali. „Absolutně nechápu, proč by ženy měly během dne, který je vyhrazen jen plavání žen, nosit burkini? To naprosto odporuje základní myšlence integrace,“ prohlásil starosta města Heinz Kiechle.

salto ( 1. července 2016 09:03 )

dfghjk ( 1. července 2016 08:30 )

Ombucmanku na ně !!!

maledivy2016 ( 1. července 2016 08:29 )

Šmejdi arabský střílet to na potkání!

demon.hk ( 1. července 2016 08:20 )

Výborně! Jen by zneužívali systém, ruku natahovali, ale přizpůsobit se, to ne. Jen ať si sbalí do kufru burky, nikáby a burkiny a mažou odkud přišly. Tam se můžou válet v louži třeba v kožichu

gjim ( 1. července 2016 07:34 )

Já si vezmu půjčku a koupím kafilérku, bude menší odpad.

Zobrazit celou diskusi