Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Škola: Muslimové nemusí učitelce podávat ruku. Co bude dál? Děsí se politici

Autor: ČTK, mb - 
6. dubna 2016
11:26

Rozhořčení ve Švýcarsku vyvolalo rozhodnutí jedné střední školy, že její dva muslimští žáci už nemusejí podávat ruku učitelkám. O výjimku z tohoto tradičního evropského pozdravu při setkání ve švýcarských školách požádali chlapci s vysvětlením, že islám jim zakazuje dotýkat se žen nepatřících k rodině.

Postoj vedení školy v městečku Therwil pobouřil i švýcarskou ministryni spravedlnosti Simonettu Sommarugovou (55), podle které je podání ruky součástí švýcarské kultury a každodenního života. Zdůraznila, že takto si integraci přistěhovalců nepředstavuje.

Starosta městečka o 10 tisících obyvatel řekl, že místní lidé jsou s rozhodnutím školy nespokojeni. Podání ruky je podle něj zažitým vyjadřováním respektu vůči druhému člověku a školy to mají dětem vštěpovat.

Udělení podobné výjimky muslimským chlapcům, kterým je 14 a 15 let a ve Švýcarsku žijí již několik let, označila za chybu i hlavní školská správa. Poznamenala, že ve stejném regionu se takto rozhodla vyřešit stejný „nepříjemný problém“ již dříve jiná škola.

„Dnes je to podání ruky a oč půjde zítra?“ řekl vedoucí parlamentního výboru pro školství Felix Mueri. Rozhodnutí školy v Therwilu podle něj vytváří špatný příklad.

Kvůli postoji školy se dostaly do pře i místní muslimské organizace. Švýcarská federace islámských organizací uvedla, že v koránu není nic, co by požadovalo, aby žák nepodával ruku učitelce. Švýcarská federace pokrokového islámu dokonce vyzvala Švýcarsko, aby podobným extremistickým požadavkům nevyhovovalo. Avšak menší Islámská ústřední rada Švýcarska prohlásila, že potřesení rukou mezi mužem a ženou mají muslimové zakázáno. „Po sexuálních útocích v Kolíně nad Rýnem (o silvestru) požádali muslimy, aby si od žen udržovali odstup. Nyní žádají, aby jim byli blíž,“ řekl mluvčí rady švýcarským médiím.

Vedení školy v Therwilu reagovalo na kritiku sdělením, že nemá důvod svůj postoj měnit. Rozhodnutí odvolá jen v případě, že jí to nařídí úřady. Místní školní správa uvedla, že škola zaujala pragmatický přístup. Ale připustila, že to nemá být trvalé řešení, protože pravidla by měla být stejná pro všechny školáky v zemi.

dfghjk ( 1. července 2016 09:07 )

To je diskriminace na druhou, mohamedán co nechce podat ruku ženě diskriminuje kantorku z titulu pohlaví a kantorka co ho do toho nutí diskriminuje mohamedána z titulu náboženství. Naše ombucmanka by se na tom vyřádila.

maledivy2016 ( 1. července 2016 08:31 )

:Tenhle odporny vrazedny Allahuv odpad bez slitovani likvidovat !!!! V Evrope ten hnus nema pravo existovat a v tech jejich zavsivenych zemich na jejich totalni likvidaci pouzit nuklearni zbrane. Cim vice toho ksindlu chcipne, tim lepe. Tahle drza Allahova invazivni sebranka i s tim jejich za.sra.nym Allahem musi zmizet z tohoto sveta!!! Nemci by se uz konecne meli provest ultrapravicovy prevrat a zacit jednat !!!! Nemecko je nutne zbavit tohoto ksindlu jednou provzdy. Dobytcaky jsou jiz pripravene !!!

ShinzoCZ92 ( 6. dubna 2016 17:47 )

A kdo za to může???Že je jich tu tolik!!!

vialli ( 6. dubna 2016 16:54 )

Další podstatný důvod, proč u nás nechceme islám. My jsme doma a máme právo chovat se podle svých zákonů, zvyků a tradic. Mohamedáni jsou hosty a pokud se jim naše zvyklosti nelíbí, ať odejdou. Čím víc přijmeme muslimů, tím více budeme cizinci ve vlastní zemi.

zednik ( 6. dubna 2016 14:43 )

 Evropané se budou muset přizpůsobit. Asi už o tom je někde rozhodnuto. Následovat budou extra podmínky v zaměstnání,odělené kanceláře a provozy. Extra přestávky, samozřejmě placené na modlitby, upravená extra pracovní doba. Pomoc o žádného čekat nemůžeme,on se nesmí ženy dotknout, i kdyby zkolabovala a před ním na zemi umírala. A tak dále...

Zobrazit celou diskusi