Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vítejte v pekle“: Brazilská policie varuje před olympiádou turisty

Autor: mb - 
29. června 2016
18:01

Pořádné překvapení čekalo turisty, kteří přiletěli na letiště v Riu de Janeiru. Brazilští policisté je uvítali obřím transparentem, na kterém stálo „Vítejte v pekle“. Strážci pořádku tímto svérázným způsobem chtěli upozornit na nedostatek financí, který prý ohrožuje práci policie. Letní olympijské hry mají přitom v Riu de Janeiru začít již 5. srpna.

„Vítejte v pekle. Policisté a hasiči nedostávají výplatu. Turisté nebudou v Riu v bezpečí,“ hlásal transparent v angličtině. To, že existují problémy s financováním, přiznává i guvernér Francisco Dornelles: „Jak se budou lidé cítit v bezpečí ve městě, které není dobře chráněno? Mohou to být skvělé olympijské hry, ale pokud nepřijmeme určitá opatření, může to být také obrovské selhání,“ říká Dornelles.

Dle místních ale nejde jen o zdržení ve výplatě, ale opravdovou vleklou krizi. „V březnu ke mně přišla šéfka policejní stanice a řekla mi, že dokonce nemají ani papír v tiskárně pro vytištění policejních reportů. Až tak hluboko jsme klesli, ještě nikdy to nebylo tak špatné,“ tvrdí bývalá učitelka Maria Thereza Sombra (81), která nyní vede organizaci sdružující obyvatele čtvrti Morro da Viuva.

„Na policejních stanicích nemáme papír ani inkoust do tiskáren, uklízečky nechodí do práce a v některých policejních stanicích dokonce neteče ani voda, takže toalety nefungují,“ prozradil světovým médiím policista, který se představil pouze jako Andre.

Kvůli nevyhovujícím podmínkám v pondělí v Riu protestovaly stovky policistů. Ti prý nemohou pořádně vykonávat svou práci, protože v policejních autech není dokonce ani benzín.

Do Ria de Janeira má na olympijské hry dorazit až půl milionu turistů. Na jejich bezpečnost má pak dohlížet 85 tisíc policistů, což je dvakrát více, než kolik policistů nasadil Londýn při letních olympijských hrách v roce 2012.

Rio de Janeiro má přitom pověst města, kde vládne vysoká kriminalita. Výjimkou nejsou loupežná přepadení, přestřelky mezi gangy, vraždy či znásilnění.

Kritici dlouhodobě poukazují na to, že Rio de Janeiro se nemělo ucházet o možnost hostit letní olympijské hry. Obrovské finanční prostředky nebudou adekvátně využity a město potřebuje investice v jiných oblastech.

Brazilci na sociálních sítích také začali zveřejňovat fota, která upozorňují na tristní situaci v zemi. Jedno z nich zobrazuje most, na kterém je napsáno: „Vítejte, nemáme tu nemocnice.“

„Vítejte, nemáme nemocnice,“ hlásá nápis na mostě. „Vítejte, nemáme nemocnice,“ hlásá nápis na mostě. | ČTK, Reuters, EPA

Zda budou návštěvníci Ria de Janeira během olympijských her v bezpečí, ukáže až čas, ale šéf policie Fernando Veloso neskrývá obavy: „Jsme na pokraji svých sil a nemohu vyloučit ani kolaps (policie).“

tgbg ( 30. června 2016 08:18 )

Koho mně ti Brazilci připomínají? Už vííím, RUSÁKY! Tak další vyděrače máme na světě, se nám množí jak krysy!

Zobrazit celou diskusi