Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Je to velký Satan,“ kritizuje USA íránský duchovní vůdce

Autor: bud, ČTK - 
3. června 2016
09:48

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že Spojené státy a Británie zůstávají hlavními nepřáteli Íránu. Vyloučil také jakoukoli spolupráci s USA při řešení blízkovýchodní krize. S odvoláním na íránskou státní televizi to uvedla agentura Reuters.

Podle Chameneího je americká politika na Blízkém východě v naprostém protikladu k politice Íránu. „Amerika pokračuje ve svém nepřátelském postoji vůči Íránu od islámské revoluce (z roku 1979, pozn. red.). Je obrovskou chybou důvěřovat zlovolné Británii a velkému Satanovi (USA),“ řekl Chameneí v projevu přenášeném živě státní televizí.

Chameneí rovněž Washington kritizoval, že neplní podmínky dohody o omezení kontroverzního íránského jaderného programu, kterou loni v červenci uzavřel Teherán s šesti západními mocnostmi, konkrétně s USA, Ruskem, Francií, Británií, Čínou a Německem.

Íránský prezident Hasan Rúhání po podpisu dohody uvedl, že ji podporoval i Chameneí, který je nejvyšší autoritou v zemi. OSN, Spojené státy a Evropská unie následně oznámily zrušení řady sankcí vůči Teheránu.

Chameneí i další íránští činitelé v poslední době několikrát vystoupili s kritikou Spojených států. Jak poznamenala agentura AP, není jasné, kam nová vyjádření Teheránu míří a zda má jít ze strany íránských představitelů o pokus o novou konfrontaci s Washingtonem.

 

Zobrazit celou diskusi