Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Darwina i Ježíše by vyhodili.“ Akademik varuje před slepými zákony

Autor: mb - 
5. června 2016
07:12

Svoboda slova na britských univerzitách je ohrožena. Aspoň to tvrdí přední akademik z Oxfordu Timothy Garton Ash (60). Podle něj jsou na vině jednak nové protiteroristické zákony, ale i požadavky studentů, kteří si nepřejí být konfrontováni s opačným názorem.

Timothy Garton Ash je profesorem Evropských studií na University of Oxford a během své kariéry se zaměřil zejména na země střední a východní Evropy a jejich transformaci z komunistických režimů na plnohodnotné členy EU. A možná je to právě jeho akademická zkušenost získána výzkumem komunistického bloku, která ho přinutila k důraznému varování.

„Někteří z vás ví, že nová protiteroristická legislativa se snaží přinutit univerzity hlásit i tzv. nenásilné extremisty na akademické půdě. Nenásilní extremisté? To je v takovém případě Karl Marx, Rousseau, Charles Darwin, Hegel a samo sebou Ježíš, který byl bezesporu nenásilný extremista. ministerstvo vnitra by si nepřálo, aby kázal na univerzitě,“ varuje Garton Ash a dodává: „Tohle je opravdová hrozba svobodě slova a my se tomu musíme vzepřít.“

Dle věhlasného profesora ale nejde jen o špatně formulované zákony britské vlády. Svobodu slova chtějí paradoxně omezovat i některá studentská sdružení.

„Na našich univerzitách máme obrovský problém… Někteří studenti požadují tzv. bezpečné zóny… Jedna skupina studentů se snaží cenzurovat druhou. Je to subjektivní čin, kdy se jedna osoba nebo malá skupina rozhodne, že je »uražena« a to je dnes dostatečný důvod pro zrušení vystoupení kontroverzního řečníka,“ vysvětluje profesor Garton Ash.

Tzv. „bezpečné zóny“ jsou konceptem, který podporuje v současné době mnoho britských a amerických univerzit. Teoreticky mají tyto bezpečné zóny vyjádřit, že přednášející nebo univerzita netoleruje tzv. nenávistnou řeč ve vztahu k homosexuálům.

Praktické zavádění těchto zón však v Británii v poslední době vyvolává stále více otazníků. Tak např. studentka Imogen Wilson z University of Edinburgh „porušila“ bezpečnou zónu přítomných diskutujících tím, že při projednávání tématu v nesouhlasu zavrtěla hlavou.

Další z trendů na britsko-amerických univerzitách, který prý ohrožuje svobodu slova, je tzv. mikroagrese. Tohoto „přestupku“ se může přednášející či student dopustit tím, že ač nechtěně, posiluje stereotypy o sexuálních či rasových menšinách ve společnosti. Jako příklady mikroagrese uvádějí zastánci tohoto konceptu například oslovení pan a paní Smithovi na pozvánce. Autor pozvánky by prý neměl automaticky předpokládat, že pár tvoří muž a žena.

Dítě zaměnilo okurku s bombou. A peklo za kalhoty

Tažení proti extremistům v posledních letech nabývá v Británii až bizarních obrysů. Nedávno bylo „nahlášeno“ jako radikál dítě ze školky. Chlapeček neuměl správně vyslovit slovo okurka (cucumber). Místo toho říkal cooker bomb (po domácku vyrobená bomba z tlakového hrnce).

Některé děti byly nahlášeny jako radikálové dokonce i kvůli příliš krátkým kalhotám, což bylo horlivými učitelkami vnímáno jako islamistické. Mohamed totiž prohlásil, že „kdokoliv, kdo z pýchy nosí oblečení pod kotníky, skončí v pekle.“

Zobrazit celou diskusi