Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Katastrofická vize pro Londýn, USA i Čínu: Miliarda lidí ohrožená záplavami

Autor: ČTK, sou - 
17. května 2016
07:30

Do roku 2060 bude žít v oblastech ohrožených katastrofálními povodněmi až miliarda lidí. Ve své zprávě před tím varovala charitativní organizace Christian Aid. Nejohroženější jsou podle ní města v Indii, Číně a USA, ale také britský Londýn.

Ve vůbec nejhorší situaci budou podle charity v budoucnu indická města Kalkata a Bombaj. V Asii jsou ale všechna města na prvních osmi příčkách tabulky, kromě Indie leží také v Bangladéši, Číně, Vietnamu či Thajsku. Až na deváté příčce je pak americké Miami. 

Záplavy způsobené klimatickými změnami budou podle Christian Aid ohrožovat i obyvatele řady hlavních městě včetně Dháky, Bangkoku či Tokia.

V Evropě bude žít v roce 2060 v oblastech ohrožených ničivou velkou vodou nejvíce obyvatel Nizozemska a Británie. Obzvlášť zranitelný je podle studie kvůli své poloze na Temži Londýn. 

Zpráva charitativní organizace vyzývá vlády, aby začaly jednat a investovaly do opatření omezujících dopad katastrofálních povodní. Navrhuje rovněž vytvořit systém mezinárodní pomoci obětem záplav.

naidka ( 17. května 2016 09:36 )

U nás taky, všude prší, ale u nás ne. A to předpovídají, že letošní léto bude ještě teplejší než loni a předloni!

lalia ( 17. května 2016 09:18 )

U nás sucho a sucho,také katastrofa!Zahrádkáři brečí už několik let.Neprší a není čím zalévat.Musíme ž.r.á.t ovoce a zeleninu z dovozu.

naidka ( 17. května 2016 08:44 )

Paradox. Katastrofická vize je spíš ta, že vedle ekonomických uprchlíků budou prchat z Afriky do Evropy uprchlíci před suchem. Našinci, aby uvolnili místo, se před suchem budou muset přesunout na severní pól, abychom se všichni vešli.

Zobrazit celou diskusi