Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ne“ kontrolám hranic kvůli běžencům: V Rakousku se demonstrovalo

Autor: ČTK - 
24. dubna 2016
16:41

V Brennerském průsmyku na hranicích mezi Itálií a Rakouskem v neděli demonstrovalo asi 250 lidí, kterým se nelíbí záměr Vídně zpřísnit kvůli předpokládanému tlaku migrantů hraniční kontroly. Informovala o tom agentura APA. Protest svolali organizátoři z Itálie, Rakousko nasadilo asi 300 policistů, kteří drobné potyčky řešili s pomocí pepřového spreje a obušků.

Demonstrace proti přísnějším kontrolám se v Brenneru uskutečnila už začátkem dubna, tehdy byli zraněni tři policisté a dvacítka demonstrantů měla dýchací problémy kvůli použití pepřového spreje. V neděli zatím žádní zranění hlášeni nejsou.

Rakousko tento měsíc oznámilo, že nejpozději od 1. června zpřísní hraniční kontroly na frekventované brennerské dálnici. Obává se totiž, že po uzavření hranic balkánských států nyní budou uprchlíci k cestě do Evropy častěji využívat trasu přes Itálii a že italské úřady nedokážou zabránit přesunu migrantů dál do západní a střední Evropy. U dálnice by měla vzniknout zastřešená kontrolní stanoviště a součástí stavebních opatření by měl být i plot.

Itálie chystaná opatření ostře kritizuje a poslala kvůli nim do Bruselu i stížnost orgánům Evropské unie. Vídeň ale zatím nehodlá od svého záměru ustoupit, a rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil dokonce minulý týden řekl, že Rakousko je v případě nutnosti připraveno hranici s Itálií zcela uzavřít.

hejhej ( 24. dubna 2016 20:38 )

suov: Do žádné země slušní lidé nevnikají jako divoká zvěř, zvláště, když nemají doklady nebo mají falešné pasy. Takoví " utečenci" neutíkají před válkou . Jediné: nepouštět do civilozovaných států, ať si Merkelová odveze letadlem do Německa, když je pozvala - kráva.

peste ( 24. dubna 2016 19:03 )

 Nejvíc řvou ty státy, které mají uprchlíků nejméně. Kdybyste jich měli tolik co Itálie, asi byste spáchali, podle toho co se zde v komentářích píše, kolektivní sebevraždu....máte vymyté mozky televizí, máte jen hloupý strach z hloupých předsudků. Jste jen ovce vedené na porážku...chudáčci Čecháčci....

ivoadler ( 24. dubna 2016 17:56 )

Co dělají Rakušané na svých hranicích je jejich výsostná záležitost. Co děláme my ve výstavbě atomových elektráren, je naše výsostná záležitost. Do toho nám Rakušáci kecat nebudete.

suov ( 24. dubna 2016 17:43 )

Naprosto správné rozhodnutí Rakušanů,měly by to udělat i ostatní státy,,,

naidka ( 24. dubna 2016 17:36 )

250 vítačů? PROČ demonstrovali? Vůbec tomu nerozumím.

Zobrazit celou diskusi