Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Terorista Abdeslam pobýval na Slovensku: Tři týdny žil v Nitře u příbuzného

Autor: shp - 
6. dubna 2016
08:47

Muž, který se podílel na masakru 130 nevinných loni v Paříži, pobýval delší dobu na Slovensku. Salah Abdeslam měl žít v roce 2015 tři týdny v Nitře. Ubytoval ho tam příbuzný, který se oženil se Slovenkou.

Uvedl to server Aktuality.sk, který se odvolává hned na dva zdroje z ministerstva vnitra. Tři týdny měl Abdeslam na Slovensku strávit v létě, tedy ještě před listopadovými teroristickými útoky. Ubytován byl v jednom z penzionů v Nitře.

Informace o tom, že se hledaný terorista měl zdržovat na území Slovenska, přišla od zahraničních tajných služeb. Kontaktem Abdeslama byl údajně jeho rodinný příbuzný, který se oženil se Slovenkou. Web dokonce získal jejich identitu.

Příbuzný je Iráčan původem z Mosulu. Na Slovensko přijel Abdeslam na jeho pozvání. A právě terorista z Paříže měl být cílem rozsáhlých policejních razií v Nitře loni v listopadu. Policisté tehdy prohledali několik bytů. Marně.

Rezort ministerstva vnitra oficiálně informaci o Abdeslamovi nekomentoval. „Už po útocích na Charlie Hebdo, ale i pařížských útocích slovenská policie spolupracovala s partnerskými organizacemi v zahraničí a prověřovala všechny stopy, které by mohly rozplést teroristickou síť,“ řekl mluvčí rezortu Ivan Netík.

Dodal také, že všechny informace, které přicházely z prostředí bezpečnostních složek o možných propojeních, prověřili. „K jejich obsahu ani osobám, které se prověřovaly, se z taktických a bezpečnostních důvodu nebudeme vyjadřovat,“ dodal.

Našich reakcí a policejních opatření, které děláme na Slovensku de facto nepřetržitě, je několikanásobně víc, protože informace chodí. Přicházejí pověření, přicházejí konstrukce, sítě, kontakty, logistické i personální prověřování,“ prohlásil šéf rezortu Robert Kaliňák.

Dodal, že mezinárodní teroristická síť je rozsáhlá, ale listopadové zátahy nyní nekomentoval. „Někdo dodával zbraně, někdo poskytoval úkryt, stravu, peníze. Ty se nacházejí roztroušené po krajinách Evropské unie přesně tam, kudy směrovaly migrační trasy,“ tvrdil ale v době jejich provádění.

Abdeslam, který je podezřelý z podílení se na pařížských útocích, při nichž zahynulo 130 lidí, byl od jejich spáchání na útěku. Policie ho zatkla 18. března v bruselské čtvrti Molenbeek. Té se přezdívá líheň islamistů.

Teroristické útoky na Blesk.cz: V Paříži *** V Bruselu

zkzkz ( 6. dubna 2016 11:37 )

Všechny čmoudy hladit a hladit až do úplného vyhlazení!!!

abaron ( 6. dubna 2016 10:54 )

za týchto okolností, všetci slušný ľudia čo ich prenasleduje ITP Gestapo SR by si mali zbaliť švestky a DOVI DOPO §!§

dfghjk ( 6. dubna 2016 10:42 )

Tak honem hybaj blesku na Slovensko, ať nám můžeš jako jediné médijum sdělit, jaké maj jeho příbuzní pocity. Nebo v horším případě fotky, jak tě posílají do ricy.

pomoooc-hori ( 6. dubna 2016 09:37 )

XLADI ( 6. dubna 2016 09:17 )

Na 99% to je cikánka, ty to tak neřeší vypadají podobně.

Zobrazit celou diskusi