Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vědci sestavují „hodiny“ smrti: Prozradí datum vašeho úmrtí

Autor: mb - 
4. dubna 2016
07:15

Smrt. Slovo, které mnohé děsí, zároveň by ale někteří lidé chtěli znát, kdy zemřou. Datum vaší smrti ale zajímá už i zdravotní pojišťovny, které spojily síly s vědci z britských univerzit, aby sestavili „hodiny smrti“. Unikátní software by měl na základě podrobných informací předpovědět datum vaší smrti. Pojišťovna by pak s ohledem na životní styl, zdravotní stav a další data mohla „lépe“ nastavit cenu pojištění.

„Lidé žijí nyní déle, chceme vyvinout program, který využije data získaná zdravotními pojišťovnami, na jejichž základě identifikujeme klíčové faktory, které ovlivňují dlouhověkost a úmrtnost. Obzvláště nás zajímá, jak chronické nemoci a jejich léčba ovlivňují délku života,“ říká profesorka informatiky Jelena Kulinskaja z University of East Anglia.

Projekt „hodin smrti“, které vypočítají datum vaší smrti, je slušně financován – k dispozici je zatím zhruba 800 tisíc liber (zhruba 27 milionu Kč). Nemalou část poskytly zdravotní pojišťovny. „Máme tu velkou stárnoucí populaci, takže je důležité, aby zdravotní pojišťovny měly přesnější data. Doba, kdy všichni platili stejné zdravotní pojištění, je minulostí,“ říká Ned Cazalet, expert na zdravotní pojištění a předpovídá temnou budoucnost: „Zákazníkům se zatím neberou vzorky krve ani nedělají DNA testy, ale trend se ubírá tímto směrem,“ varuje odborník.

Ačkoliv výše popsaný přístup k smrti je čistě pragmatický, smrt a datum našeho odchodu ze světa fascinuje lidstvo od nepaměti. Smrt samozřejmě přesně předpovědět nejde, kromě přirozených faktorů jako je stárnutí organismu je tu mnoho vlivů, které člověk ovlivnit nemůže (nehoda, násilná smrt apod.).

Existují však lidé, kteří tvrdí, že se z onoho světa vrátili. Jedná se o jednotlivce, kteří zažili tzv. klinickou smrt. Zážitky, které lidé popisují, ale skeptici označují za "halucinace" umírajícího mozku. Mnoho lidí se však po zážitku klinické smrti stává nábožensky založenými a tvrdí, že o "halucinace" rozhodně nešlo.

Hodiny smrti britských vědců jsou zatím ve fázi projektu, ale na internetu již podobné, i když daleko méně sofistikované programy existují. Den, kdy zemřete, si můžete zjistit například zde. Ovšem platí základní pravidlo, výsledek neberte smrtelně vážně.

mirec ( 5. dubna 2016 05:45 )

no však poniektorý čo sú odsúdený na trest smrti, vedia kedy umrú úplne presne inak je to absolútna blbosť, toto je asi jediná vec, ktorú nik nikdy nebude vedieť ani zhruba, samozrejme pokiaľ tomu niekto nepomôže. Môžu sa zaoberať štatistikami že priemerne ženy a muži koľko sa dožijú, ale je tam mrde faktorov a nepredvídateľných situácii, stačila len menšia katastrofa, napr Fukušima a hneď je kopec platičov poistného v ťahu. búračiek denne ani nepíšem a poisťovne platia aj zranenia a keď teraz padnem a zlomím si nohu tak to určite pc nepredpokladal a a ni to koľko krát sa mi to za život stane a koľko to bude stať poisťovňu. A ako to platí u mňa tak to platí u 1K aj u 1M a aj u miliardy ľudí.

1pepan ( 4. dubna 2016 14:34 )

To nesmíš zadat data svého psa woe, ale svoje.

bre-burda ( 4. dubna 2016 10:55 )

 Tohle datum potřebuje znát jen naprostý idiot. Copak by se s touto vědomostí dalo žít?! Lidé myslete ...

mirelay ( 4. dubna 2016 09:41 )

Zajímalo by mne, jestli lze měnit zadané údaje do hodin, protože jsem abstinent, který chce tuto situaci v budoucnosti změnit.

Zobrazit celou diskusi