Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nebude to drahé, ale efektivní.“ Kreml má plán na odvetu za tisíce amerických vojáků

Autor: ČTK, mb - 
31. března 2016
11:00

Kreml zareagoval na středeční oznámení Washingtonu, že u ruských hranic rozmístí tisíce vojáků s nejmodernější výzbrojí a technikou. Moskva nyní varuje, že zareaguje „totálně asymetricky“. Bližší informace Rusové neprozradili, prý ale půjde o „vysoce efektivní“ krok.

„Nejsme jen pasivní pozorovatelé a přijmeme všechna nezbytná opatření, která pokládáme za nezbytná… Můžete si být jist, že odpovíme totálně asymetricky,“ prohlásil ruský zástupce při NATO Alexandr Gruško v reakci na zprávu o tom, že Spojené státy počátkem příštího roku rozmístí ve východní Evropě útvar velikosti brigády s plnou výzbrojí. Oznámilo to ve středu americké ministerstvo obrany s tím, že vojáci budou disponovat nejmodernější výzbrojí a technikou. Dle Gruška bude ruská odpověď „vysoce efektivní, a ne extrémně drahá“.

Brigáda o síle 4200 mužů má na východ Evropy dorazit v únoru 2017, uvedl Pentagon. Její přítomností chce Washington vyslat signál podpory spojencům, kteří mají obavy z rostoucí agrese Ruska. 

Rusko obvinění Západu odmítá, je to prý naopak NATO, které podrývá bezpečnost v Evropě. „Co dnes USA a NATO dělají, výrazně zhoršuje bezpečnostní situaci,“ řekl Gruško a obvinil Severoatlantickou alianci z paranoie. „Když čtete jejich dokumenty, vstávají vám vlasy hrůzou na hlavě, protože někteří experti se domnívají, že kdyby NATO nepřijalo tato opatření, ruské tanky už by byly v Tallinnu a Rize,“ dodal ruský diplomat.

Vztahy mezi Západem a Ruskem jsou od roku 2014, kdy došlo v Kyjevě k násilnému státnímu převratu, na bodu mrazu. Západ obviňuje Rusko z anexe Krymského poloostrova, Moskva argumentuje příkladem Kosova a referendem, ve kterém se drtivá většina obyvatel vyslovila pro sjednocení s Ruskem. Kyjev též tvrdí, že Kreml podporuje v ukrajinské občanské válce separatisty na východě země.

V posledních letech došlo také ke zřetelnému nárůstu masivních vojenských cvičení jak na straně NATO, tak i Moskvy. Rusko ve své bezpečnostní strategii loni NATO oficiálně označilo za „hrozbu“ a britští experti zveřejnili studii, dle které může dojít ke globálnímu konfliktu mezi Ruskem a Západem.

tgbg ( 31. března 2016 18:03 )

RUSKÝ FAŠIZMUS A IMPERIALIZMUS MUSÍ BÝT ZASTAVEN!!!RUŠTÍ NENASYTNÍ CHAMTIVCI SE SNAŽÍ OVLÁDNOUT CELÝ SVĚT POMOCÍ KOLABORANTŮ A PŘISLUHOVAČŮ, KTERÉ PODPLÁCÍ. VIZ JANUKOVYČ-UKRAJINA, KADYROV-ČEČENSKO, ZEMAN-ČESKO......JEŠTĚ, ŽE TADY JSOU USA, KTERÉ DRŽÍ FAŠISTICKÉ A KRVELAČNÉ RUSKÉ HORDY NA UZDĚ. JEDINĚ DÍKY USA TEĎ ŽIJEME V MÍRU A NE POD OKUPAČNÍM ÚTLAKEM RUSKÝCH NENAŽRANCŮ, KTEŘÍ SE TADY ROZTAHOVALI 23 LET!!. VŠECHNO CO NÁS UČILI VE ŠKOLE O RUSKU JE PRAVDA. JE TO ZEMĚ VRAHŮ, VÁLEČNÝCH ŠTVÁČŮ A IMERIALISTŮ. JEDINĚ USA JSOU A VŽDY BYLY ZÁRUKOU SVOBODY A MÍRU.

kkkastr ( 31. března 2016 17:03 )

Rusové znásilňovali amíci za to dali alespoň žvejku, tvou bábu ojel kdo?

kkkastr ( 31. března 2016 17:01 )

Tak tebe pasuji na největšího análního alpinistu Blesku. Přečti si něco o 2 světové válce o hrdinství a obětech Ruska. USA se přidalo až je Rus hnal a potom u nás bombardováním pozabíjelo víc civilistů než Hitler

kkkastr ( 31. března 2016 16:55 )

Ty s pravopisem moc nekamarádíš, co?

kkkastr ( 31. března 2016 16:52 )

muslim není totéž co islamisti, ale to tvé IQ nebere co?

Zobrazit celou diskusi