Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na Berlín! hlásaly ruské střely. Evropští experti se obávají války

Autor: mb - 
12. srpna 2015
15:12

Rusko a NATO se připravují na vojenský konflikt. K takovémuto závěru dospěl evropský think-tank se sídlem v Londýně – European Leadership Network. Organizace vyzývá, aby mocnosti přijaly opatření pro odvrácení války, dokud je čas. Rusko navíc při sprnovém cvičení s bombardéry umístilo na střely nápis „na Berlín“ a „za Stalina“. Obě dvě zvolání jsou součástí ruské vojenské historie, ale některá německá média vystrašila k smrti.

„V posledních osmnácti měsících došlo k značnému ochlazení vztahů mezi Ruskem a Západem kvůli válce na Ukrajině. Rusko se chystá na konflikt s NATO a NATO se chystá na možnou konfrontaci s Ruskem,“ píše zcela jednoznačně ve své zprávě evropský think-tank.

Varovná znamení

Ačkoliv občanská válka na Ukrajině je zdrojem konfliktu mezi Ruskem a Západem, experti poukazují na zcela jiný faktor, který přispívá k možnosti světové války. Jedná se o „komplexní a masivní vojenská cvičení Ruska a NATO.“

Think-tank následně varuje: „Napětí mezi NATO a Ruskem se také zvyšuje kvůli neočekávanosti cvičení a jejich rozsahu.“ NATO svá cvičení předem ohlašuje, ovšem ruský prezident Vladimir Putin (62) v tomto roce nařídil neočekávaná masivní cvičení, do kterých se zapojili vojáci po celém Rusku.

Němci se už bojí

Jedno takové nedávné cvičení vzbudilo rozruch mezi Němci. Tamní média zveřejnila fotky z ruského cvičení v Kaliningradu, kde zhruba 20 bombardérů nacvičovalo různé vojenské scénáře. Německé novináře ovšem vyděsil nápis na dvou střelách. Na jedné bylo napsáno „na Berlín“, na druhé „za Stalina“.

Obě dvě zvolání psala sovětská armáda ve druhé světové válce na tanky, rakety a podobně. Nejspíše šlo o recesi, v Rusku je 2. světová válka označována jako „vlastenecká“ a není vnímána nijak politicky.

Některé Němce ovšem v ruském kontextu nevinné nápisy vystrašily: „Slogany jako Na Berlín a Za Stalina jsou více než jen pouhá nostalgie. Poukazují na nebezpečné tendence ruského vedení a armády,“ domnívá se německý novinář Julian Röpcke.

Analýza cvičení

Že cvičení Ruska ani NATO nemusí být jen teoretická, experti podkládají analýzou dvou z nich, která se odehrála v tomto roce. V červnovém cvičení NATO Allied Shield vojáci nacvičovali takové akce jako „útok pěchoty a obrněných vozidel na opevněné pozice protivníka“ nebo „výsadek a obsazení letiště“.

Cvičení NATO se účastnilo 15 tisíc vojáků z 19 zemí. „Co se týče tohoto cvičení, které mělo za úkol odrazit infiltraci útočníka ve scénáři, který se nápadně podobal krizi na Krymském poloostrově… Není pochyb, že jediným možným protivníkem je Rusko,“ píše evropský think-tank.

Rusko pro změnu v březnu do vojenského cvičení, které mělo ověřit obranyschopnost armády, nasadilo 80 tisíc vojáků, 12 tisíc kusů těžké techniky, 65 válečných lodí, 15 ponorek a 220 letadel. A i v tomto případě se jedná dle European Leadership Network o přípravu na válku: „Rozsah cvičení mohl znamenat jen to, že šlo o simulaci války s NATO/USA.“

Válka nebo mír?

Ačkoliv závěry studie zní hrozivě, dle organizace to nemusí nutně znamenat, že dojde k ozbrojenému konfliktu globálního charakteru. „Každá ze stran vnímá vojenská cvičení jako provokaci a posiluje vzájemnou nedůvěru. Politici by měli projevit dostatek rozvahy a omezit rozsah cvičení,“ domnívá se ředitel think-tanku Ian Kearns.

Organizace navrhuje zlepšit komunikaci mezi NATO a Ruskem a vytvořit dohodu, která by jasně určovala, jaké zbraně mohou být umístěny v pohraničních oblastech. Jak Rusko, tak NATO by měly právo inspekce.

NATO vs. Rusko

Rusko dlouhodobě upozorňuje na to, že se NATO přibližuje k ruským hranicím, a nese tento fakt značně nelibě. „Několikrát jsme opakovali, že nárůst vojenských jednotek u našich hranic neposiluje důvěru ve spolupráci s euroatlantickými partnery,“ prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (65) v březnu poté, co NATO oznámilo, že v Pobaltí a zemích východní Evropy bude navýšen počet jednotek rychlé reakce na 30 tisíc vojáků.

Agresivní Rusko?

NATO ovšem tvrdí, že chce pouze ubezpečit své členy o podpoře vojenského bloku. Nárůst vojenské aktivity je navíc způsoben údajnou ruskou agresí, Západ zmiňuje anexi Krymského poloostrova. Rusko ovšem trvá na tom, že šlo o znovusjednocení.

V referendu se pro vstup do Ruské federace vyslovilo 96,7 procenta voličů. „Čelíme novým hrozbám, proto jsme zahájili největší vojenské cvičení od dob studené války. Jsme připraveni a schopni čelit jakémukoliv ohrožení,“ obhajoval cvičení Allied Shield v červnu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg (56).

alex0800 ( 9. září 2015 08:22 )

Evropští "exPRDti" zřejmě nemají smysl pro humor a proto se nám blíží válka.. Smysl pro humor již nemá ani západní propaganda v podobě mainstream médií včetně ČT, aneb všichni lžou a zveličují "ruskou agresi", OVŠEM O BANKROTU KORPORACE I STÁTU USA MLČÍ JIŽ OD POLOVINY DUBNA, KDY SE ONEN KONEC HEGEMONA ODEHRÁL!! . USA NAMÍSTO SPLÁCENÍ DLUHŮ VYDÁVÁ PENÍZE NA PROPAGANDU A NEJEN TÍMTO TLAČÍ NA ROZPOUTÁNÍ POSLEDNÍ VÁLKY.. ZŘEJMĚ V DOMĚNÍ, ŽE VÁLKA PŘIKREJE BANKROT TVŮRCE TERORISTICKÝCH ORGANIZACÍ VČETNĚ AL-CIADY, IS, ISIL I ISIS.. KROM USA JE JEŠTĚ FINANCUJE IZRAEL.. . . Nevěříte, že Rothschild rozšíří svůj soukromý stát Izrael na Velký Izrael?? Jen sledujte, kterak funguje satanistické ovládání loutek u "moci", ze kterými se skrývá 13 světovládných rodin v čele s nesvatou rodinou Rothschildů.. . . Když nejbohatší rod světa věří 300 let v lucifera a očividně jim lidské oběti přináší miliardy ve zlatě i stovky trilionů v zelených papírcích.. Zřejmě na tom něco bude. Dnes již nemálo lidí si uvědomuje, že žijeme v Luciferiánské době a je třeba s tím něco dělat, pokud nechceme na věčnosti trpět ;-) . . Ale vždyť jde jen o varování před těmito lidskými "upíry" staré tisíce let.. Nejsme první generace, která musela zatnout tipec satanistickým potomkům Chazarů.. Ale s brainwashingem propagandy můžeme býti tou poslední generací, která obývala tento Dar jménem Země.. Poslední luciferiánský experiment proběhl na Marsu.. Chcete aby tak dopadla i naše planeta kvůli pár vetřelcům?

xindlceskej ( 12. srpna 2015 17:28 )

 P.i_c,o"v:i.n)a hodná Blesku! Evropu do 10 let čeká válka muslimama! Puti to dobře ví, ten zasáhne až z toho bude něco mít a to znamená až ho Evropa kvůli své vlastní zachrání POPROSI!

gordy88 ( 12. srpna 2015 16:31 )

A jen tak mimochodem Thomas Cook ti možná tak koupí zájezd na Krymu ty troubo. Aspon si přečti nějaký solidní zdroj, než začneš dělat chytrýho

gordy88 ( 12. srpna 2015 16:29 )

Nikdo nebude střílet nuklearní hlavice, protože by se mu dostalo stejné odpovědi. Jedině že by se Putin zbláznil uplně

gordy88 ( 12. srpna 2015 16:27 )

A zdroj této zprávy o prchajících vojácích je Voice of Russia Ruská technika daleko pokulhává za tou z USA. USA má mnohem větší rozpočet. Jak jsem psal jediný v čem mají převahu jsou rakety. Ale ty nikdo nepoužije protože kdyby ano tak dopadnou všichni stejně. Takže ty tvoje rudý kecy si nech pro někoho jinýho

Zobrazit celou diskusi