Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po teroru ISIS v Bruselu zatkli tři lidi. A na letišti našli kalašnikov

Autor: ČTK, val - 
22. března 2016
14:15

Několik hodin po úterních teroristických útocích v Bruselu zatkla tamní policie na veřejnosti dva muže, další podezřelý byl zatčen v Nizozemsku. Vyšetřovatelé prý mají k dispozici kamerové záznamy z letiště, které zachycují moment, kdy se jeden z útočníků odpálil. Bezpečnostní složky jdou údajně po pěti podezřelých osobách.

Belgická policie v souvislosti s úterními teroristickými útoky v Bruselu provádí v metropoli razie a pátrá po pěti podezřelých osobách, které zaznamenal kamerový systém.

Podle britského serveru Daily Mail snímají každé místo na bruselských letištích čtyři kamery, a to včetně příletové haly, kde v úterý ráno umírali lidé. Poslední údaje hovoří o 14 obětech. Dalších 20 lidí mělo zahynout při výbuchu v metru.

Video Vteřiny po výbuchu na letišti: Hustým dýmem se nesl křik zraněných - Reuters
Video se připravuje ...

 

Další záběry z bezpečnostních kamer ukazují, jak policie na ulici za běžného provozu srazila na zem dva muže a zatkla je. Podle serveru k tomu došlo ve stanici Brusel – Sever, která je vzdálená zhruba kilometr a půl od Maalbeeku.

Teror v Bruselu: Výbuchy byly hlášené i ze stanic metra nedaleko budov institucí Evropské unie Teror v Bruselu: Výbuchy byly hlášené i ze stanic metra nedaleko budov institucí Evropské unie | Google Maps, infografika Blesk.cz

Kalašnikov na letišti, další nálože

Také policie v sousedním Nizozemsku, které zpřísnilo bezpečnostní opatření, ohlásila dopadení jednoho podezřelého. Zadržen byl podle ČTK na nádraží železniční linky spojující Amsterodam s letištěm Schiphol.

Podle některých informací se během dopoledne ozvaly v centru Bruselu i další výbuchy, zřejmě se ale jednalo o řízené exploze vedené pyrotechniky. Server iDnes.cz například informoval na základě svého spolupracovníka v Belgii o tom, že v metru byly nalezeny další nálože, které následně odpálil pyrotechnik. Jedna z informací zase tvrdí, že na letišti v odletové hale byl nalezen kalašnikov.

Šok a strach. Taková je atmosféra v Bruselu po výbuších Šok a strach. Taková je atmosféra v Bruselu po výbuších | EPA, Reuters, ČTK

K útokům se mezitím přihlásila organizace Islámský stát. Prohlášení IS učinil přes agenturu Amak, která islamisty podporuje, uvedla tisková agentura TASS.

montevideo ( 22. března 2016 19:54 )

Já ano. Ale ty tady dokola opakuješ slaboducho frázi, kterou jsi někde přečetl, ale významu nerozumíš .

lunatic ( 22. března 2016 19:48 )

Znám jej - stejně, jako i Vy!

zkzkz ( 22. března 2016 19:44 )

zkzkz ( 22. března 2016 19:42 )

lunatic ( 22. března 2016 19:30 )

Je to sice na jedné straně velmi smutné;na druhé straně však,jako žijící směřujeme pozvolna,někdo i rychleji,k témuž cíli-není třeba se tudíž čehokoliv obávat,když člověk ten výsledek předem zná ...

Zobrazit celou diskusi