Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rozdrolí se Sýrie? Kurdové chtějí vlastní federaci u hranic s Tureckem

Autor: ČTK, mb - 
16. března 2016
21:40

Kurdové chtějí na severu Sýrie vyhlásit federaci ve třech oblastech u hranice s Tureckem. Reagují na to, že nebyli pozváni k syrským mírovým rozhovorům. Rozhovory byly obnoveny v pondělí v Ženevě a účast Kurdů, kteří bojují proti islámským radikálům, byla jedním z faktorů komplikujících přípravy rokování.

Představitel kurdského vedení ve městě Kobani Idrís Nasan prohlásil, že Kurdové vyhlásí federální systém dnes a vezmou tak své záležitosti do vlastních rukou, když byli vyloučeni z politického řešení syrské války. Spravovat prý budou tři kurdské oblasti u hranice sjednocené nově pod název Federace severní Sýrie. Jejich správa bude zastupovat všechny etnické skupiny, které v těchto oblastech žijí.

Kurdské milice YPG jsou Západem i Ruskem považovány za zdatné účastníky bojů proti radikálům v Sýrii. Turecko je ale řadí k teroristickým skupinám a právě kvůli jejich bojovým úspěchům u hranice Ankara loni vstoupila do syrského konfliktu a obnovila boj proti Straně kurdských pracujících (PKK). Vytrvale také odmítá zapojení Kurdů do syrských mírových rozhovorů.

YPG jsou ozbrojenou složkou Strany demokratické unie (PYD), která marně usilovala o účast v ženevských jednáních. Rusko do poslední chvíle varovalo, že bez Kurdů nebude dohoda možná.

Kurdové mají nyní pod kontrolou nepřerušený pás území v délce 400 kilometrů u turecké hranice. Táhne se od syrské hranice s Irákem na východě až k řece Eufrat. Kontrolují také oddělenou část území v oblasti města Afrínu u severozápadní části syrské hranice.

Vedoucí syrské vládní delegace na mírových rozvorech v Ženevě Bašár Džaafarí dnes odmítl plán syrských Kurdů vyhlásit na severu Sýrie autonomní federaci. Před novináři zdůraznil, že smyslem rozhovorů je uchránit územní celistvost Sýrie. Džaafarí prohlásil, že „pokusy o rozdělení Syřanů budou neúspěšné“. K dotazu k dnešnímu oznámení Kurdů řekl, že nehodlá komentovat „jednostranná prohlášení, která se neustále objevují.“


marais ( 17. března 2016 10:07 )

KURDOVÉ SI ZASLOUŽÍ vlastní federaci v rámci SÝRIE, nemyslíte? není důvod jim v tom bránit, nebo budou zase nepokoje, nemyslíte?

Zobrazit celou diskusi