Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Atentát v Ankaře: Premiér ukázal na syrské Kurdy

Autor: ČTK, mb - 
18. února 2016
10:05

Útočník, který spáchal středeční krvavý atentát v Ankaře, byl identifikován jako osoba napojená na kurdské milice YPG. Řekl to dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu (56). Podle něj útok naplánovala turecká Strana kurdských pracujících (PKK). Nepřežilo ho 28 osob a na 60 lidí bylo zraněno.

„Teroristický útok spáchali členové teroristické organizace PKK v Turecku a jeden milicionář z YPG,“ řekl podle agentury AFP Davutoglu. Prohlásil, že útočníkem byl Syřan, „který se dostal ze Sýrie do Turecka“. Podle vyšetřovatelů šlo o třiadvacetiletého Syřana. V souvislosti s útokem bylo zatčeno devět osob.

Turecký list Yeni Safak napsal dnes jako první, že útočníkem byl Syřan a že byl identifikován pomocí otisků prstů, jež mu byly sejmuty při vstupu do Sýrie. Automobil použitý při útoku vybuchl poblíž sídla generálního štábu armády, parlamentu a vládních budov. Auto bylo rovněž podle Yeni Safak pronajato v západotureckém Izmiru asi před čtrnácti dny. Provládní list Sabah napsal, že útočník měl vazby na PKK. Ke středeční akci se zatím žádná organizace nepřihlásila.

Připomeňme si, že útok se stal v centru turecké metropole Ankary ve středu 17. února, vyžádal si nejméně 28 mrtvých a 61 zraněných. Podle ankarského guvernéra Mehmeta Kilicera byl výbuch nastraženého vozidla s bombou namířen proti koloně vojenských autobusů. Turecká média uvedla, že exploze se odehrála asi 300 metrů od sídla generálního štábu armády a půl kilometru od budovy parlamentu. Bomba vybuchla, když projíždějící kolona zastavila u dopravních světel na červenou, uvedla armáda, která incident označila za „opovrženíhodný a zbabělý“ útok.

Sobotka: Zprávy o útoku jsou děsivé

Atentát už ve středu odsoudila německá kancléřka Angela Merkel (61) a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg (56), připojil se k nim také předseda české vlády Bohuslav Sobotka (44, ČSSD). „Zprávy o bombovém útoku v centru tureckého hlavního města Ankary, který si vyžádal několik desítek obětí, jsou děsivé. Odsuzuji tento teroristický čin. Ať za ním stojí kdokoliv, doufám, že viníci budou dopadeni a stanou před spravedlností. Terorismus je hrozbou, které musí mezinárodní společenství čelit společně. Rád bych jménem vlády České republiky vyjádřil účast pozůstalým a také všem raněným,“ uvedl premiér v prohlášení.

noacojezase ( 18. února 2016 13:06 )

Dalo se čekat, že Turecko ukáže na Kurdy, pro jistotu do toho zatáhli i syrský režim.

Zobrazit celou diskusi