Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zvěrstvo turecké armády? Zaživa upálila 150 Kurdů, tvrdí poslankyně

Autor: mb - 
21. února 2016
06:30

„Turecká armáda zaživa upálila 150 lidí.“ S ostrým tvrzením přišla poslankyně parlamentní Lidově demokratické strany Fereknes Uca (39). Incident se podle ní odehrál ve městě Sirnak na jihovýchodě země, kde turecké jednotky zasahují proti Kurdům. Ankara zatím informaci nepopřela. Naopak už před pár dny prohlásila, že na Kurdy bude útočit jak na svém území, tak i v sousední Sýrii.

„Okolo 150 lidí bylo zaživa upáleno tureckou armádou v různých budovách čtvrti Cizre ve městě Sirnak. Některé mrtvoly byly nalezeny bez hlavy. Jiné byly zcela sežehnuty, takže pitva není možná,“ prohlásila poslankyně, která nyní působí v tureckém parlamentě, ale předtím jakožto občanka Německa působila v Evropském parlamentu. Oběti prý byly nalezeny ve sklepeních domů.

Tvrzení poslankyně není možné nezávisle ověřit, ale Uca tvrdí, že ohroženy jsou další stovky civilistů. „Situace v Diyarbakiru (město v Turecku) je hrozná. Ve čtvrti Sur platí už 79 dní zákaz vycházení. Zhruba 200 lidí je stále uvězněno ve sklepeních a turecké speciální jednotky nedovolují jejich záchranu,“ říká německo-turecká politička.

Turecko bojuje proti kurdským povstaleckým jednotkám PKK na jihovýchodě země již od 80. let. Vleklý vojenský konflikt byl několikrát přerušen několikaletým příměřím.

V poslední době ale Ankara útočí na jednotky syrských Kurdů YPG, ty ovšem podporují USA a nepovažují je za teroristy. Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu (48) dnes kvůli tomu dokonce na Spojené státy americké verbálně zaútočil. Využívat teroristické skupiny jako YPG v boji proti IS v Sýrii je především známka slabosti. Všichni musejí tuto chybu napravit, zejména náš spojenec USA s tím musí přestat okamžitě,“ prohlásil turecký ministr.

djaba ( 22. února 2016 19:45 )

Stejně se po celém světě nedá poznat kdo je ten hodný a kdo je ten zlý .Nedávno byl náš nepřítel jeden ,teď je zlý druhý .No a za pár let to bude úplně někdo jiný .

cernyprinc ( 21. února 2016 15:20 )

Víte vy pro-amercky = pro-turecky a zaroven proti-rusky obyvatelé ČR. Kolik světových konfliktů vyvolalo Rusko ? Kolik světových konfliktů vyvolalo USA? Kolik dava do rozpoctu usa a kolik rusko na zbrojním prumyslu ( možna rto nevíte ale rusko petinu americkejeho rozpoctu) Kolik zakladen vytvárí rusko a a kolik usa (nato) po celem světe ? Myslíte že když se to posere v evrope koho to bude zajímat více ? USA která je na jinem kontinentu a nebo rusko které s nama sdílí kontinent ? Takže zverstva které pácha turecko tak je to jako by je pachalo USA nebot turecko to páchá s podporou ameriky a Merklové to mi nikdo nevymluví .

okolonas ( 21. února 2016 15:06 )

tobě to ale pálí

bestdrink ( 21. února 2016 14:02 )

pepene Putin se snaží jak může, ropná pole to je Moc, tupej Asad mu naletěl jako před rokem Erdogan. Tak je to.

bestdrink ( 21. února 2016 13:59 )

Snaží se , zatím trefil přeletem sousední stát a špitály.

Zobrazit celou diskusi