Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Prokletá“ Bible v dražbě na webu. Na její majitelku prý útočili duchové

Autor: mb - 
25. února 2016
21:20

Na internetovém aukčním serveru eBay je k mání „prokletá“ Bible. Kniha pochází z 19. století a autor inzerátu si ji cení na 120 tisíc liber (zhruba 4,1 milionu korun). Majitelka se jí chce zbavit, protože se bojí o život a musela prý čelit agresivním útokům duchů.

„Tuto Bibli mi dala kamarádka, která ji dostala od svých prarodičů. Poté, co obdržela knihu, několikrát na ni zaútočili duchové. Po posledním útoku, kdy ji něco chytilo za vlasy a stáhlo po schodech dolů, se rozhodla knížky zbavit. Kniha je nyní uzamčena v kostele, doma ji nechci mít kvůli bezpečnosti rodiny,“ tvrdí autor inzerátu, který si říká Fred a požaduje za ni 120 tisíc liber.

Podle skeptiků jde o cynický pokus vylákat z bohatého důvěřivce astronomickou sumu za jinak vcelku běžnou knihu. To, že kniha pochází z 19. století, není samo o sobě vzácné. Zřejmě se nejedná z antikvariátního hlediska o vzácný kousek.

Najdou se však i tací, kteří se prodávajícího zastávají. „Důkazem“ je jim samotný inzerát, kde se Fred zbavuje jakékoliv právní odpovědnosti za případné škody. „Nepřijímám jakoukoliv zodpovědnost za aktivitu poltergeista, která může být způsobena vlastnictvím této Bible. V případě jakýchkoliv incidentů mi nemůže být kladena vina za vzniklou situaci,“ píše se v textu inzerátu.

Ačkoliv se Evropa v posledních desetiletích od křesťanství a náboženství obecně výrazně odklonila, vzrostla obliba horoskopů, okultismu a dalších duchovních směrů. Katolická církev varuje před provozováním podobných praktik, ty dle ní mohou vést až k posednutí člověka ďáblem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi