Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Johnson & Johnson zaplatí odškodné 1,8 miliardy. Jejich zákaznice zemřela

Autor: mb - 
24. února 2016
14:20

Soudce v americkém St. Louis nařídil společnosti Johnson & Johnson, aby vyplatila rodině zesnulé Jacqueline Fox (†62) 72 milionů dolarů (zhruba 1,8 miliardy Kč). Žena zemřela na rakovinu vaječníků prý poté, co desítky let používala produkty zmíněné firmy. I když dal soudce pozůstalým za pravdu, společnost Johnson & Johnson dále tvrdí, že výrobky škodlivé nebyly.

„Bylo to pro ni zcela přirozené, jako když si čistíte zuby,“ prohlásil Marvin Salter, syn zesnulé Jacqueline Fox. Jeho matka denně používala produkty společnosti Johnson & Johnson, konkrétně dětský pudr a další přípravky na bázi mastku. Podle pozůstalých Jacqueline právě používání výše zmíněných produktů způsobilo rakovinu vaječníků.

„O nebezpečích věděla společnost už v 80. letech, a přesto se rozhodla lhát veřejnosti, lhát kontrolním orgánům,“ prozradil advokát rodiny Jere Beasley.

Jeho kolega Allen Smith se vyjádřil ještě drsněji, společnost prý upřednostňovala „zisk nad životy lidí“. Smith poukázal na studii z 90. let, která prokázala, že mastek u krys způsobuje rakovinu.

Soud přiřkl pozůstalým Jacqueline Fox náhradu 72 milionů dolarů. Jedná se přitom o první ze zhruba tisícovky žalob v St. Louis na společnost Johnson & Johnson, další stovky žalob obdržel soud v New Jersey, kde má kosmetická firma sídlo.

Proti rozsudku se okamžitě ohradila mluvčí společnosti Johnson & Johnson Carol Goodrich: „Není pro nás nic důležitějšího než zdraví a bezpečí našich zákazníků, rozhodnutím soudu jsme zklamáni. Chápeme smutek rodiny pozůstalé, ale jsme pevně přesvědčeni o tom, že použití mastku v kosmetice je bezpečné, jak ostatně dokládají desetiletí vědeckého výzkumu.“ Firma se nejspíše proti rozsudku odvolá.

Není to poprvé, co je značka Johnson & Johnson nařčena z toho, že hazarduje se zdravím svých zákazníků. V roce 2009 nezávislé uskupení organizací zahájilo projekt s názvem Kampaň za bezpečnou kosmetiku. Organizace upozorňovaly na fakt, že produkty Johnson & Johnson obsahují formaldehyd a 1,4-dioxan, což jsou látky, které jsou považovány za karcinogenní. Společnost Johnson & Johnson nakonec slíbila, že uvedené látky od roku 2015 zákazníci v produktech společnosti nenaleznou.

lobotom ( 29. února 2016 23:47 )

Upřednostňovala zisk nad životy lidí. To je přece hlavní motto kapitalismu. Ale jůesesej země neomezených možností - sami dobrovolně volí ten systém, sami dobrovolně používají svinstvo, o kterém ví, že je škodlivé, a ještě z toho vytřískaji nehorázné odškodnění - za vlastní blbost, jako obvykle.

Zobrazit celou diskusi