Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Donald Trump se obul do Bushe: Lhali jste o Iráku a děláte chybu s ISIS

Autor: mb - 
16. února 2016
14:48

Sobotní debatu republikánských kandidátů na post prezidenta USA opět ovládl extrovertní miliardář Donald Trump (69), který zaútočil na svého soka Jeba Bushe (63), jenž pochází z politické dynastie Bushů. Tomu vyčetl „lži o Iráku“ i neschopnost porazit Islámský stát.

„Válka v Iráku byla hodně velká chyba, jasné?... Utratili jsme 2 triliony dolarů, ztratili tisíce vojáků a zemi stejně nemáme pod kontrolou. V zemi svůj vliv posiluje Írán… Nikdy jsme neměli vtrhnout do Iráku, destabilizovali jsme Blízký východ. Lhali jste o zbraních hromadného ničení, a přitom tam žádné nebyly. A vy jste věděli, že tam žádné nejsou!“ rozohnil se Donald Trump.

V tu chvíli Jeb Bush pouze bezmocně přešlapoval z místa na místo. Nakonec se odhodlal k protiútoku. „Už mě nebaví poslouchat neustálé útoky na mou rodinu,“ řekl Jeb. „Můj táta je pro mě nejlepší člověk na světě,“ dodal ještě syn Georgea H. W. Bushe (91), jenž zastával prezidentský úřad v letech 1989–1993. Jebův bratr George W. Bush (69) byl také prezidentem, a to v letech 2001–2009.

Jeb Bush se vyslovil proti spolupráci s Ruskem a v tu chvíli se na něj opět „vrhl“ Donald Trump: „Děláte chybu, nemůžete válčit na dvou frontách. Nejdříve je třeba zničit Islámský stát. Na Blízkém východě už jsme 15 let a nic z toho nemáme. A pokud budeme poslouchat lidi jako je on (Bush), tak tam dalších 15 let ještě budeme!“ zakončil triumfálně miliardář.

Kontroverzní styl se zatím Trumpovi vyplácí, mezi republikánskými voliči má největší podporu. Soupeři se nyní utkají v primárkách v Jižní Karolíně, které se uskuteční 20. února. Podle volebních průzkumů má Trump podporu skoro 35 procent voličů, druhý Ted Cruz (45) pouhých 15,5 procenta. Třetí je právě Jeb Bush se 13 procenty.

suov ( 22. prosince 2016 12:42 )

Trump má pravdu, Bush st., byl lhář, a toho jeho následníka Bushe ml. nám ani neukazujte,,,,

kundamerkel ( 17. února 2016 06:22 )

Vsichni rozumni Evropane musime drzet palce Donaldu Trumpovi,pokud bude zvolen prezidentem,mame sanci tenhle svet zachranit.

pekaaaros ( 16. února 2016 22:01 )

Největší stěr pro všechny vyznavače kaváren, kteří furt nadávají na Zemana a spojují si ho s českou buranskou malostí a typickými čecháčky z hospod. To by vás nenapadlo, že někdo jako Trump bude takhle politicky vidět v zemi jako USA že? Kdyby to byl Čech, to byste měli hned argument, že pražští kavárníci? Argument by zněl "no jo, čecháček z hospody" ale teď nemůžete že? Když je to americkej miliardář. Nějak vám to kavárenský piánko nezní, kluci učesaní, hloupí!

valduk ( 16. února 2016 20:46 )

Do školy stova, tam se lhát nesmí. To spíš v nějaký tý judárně, ne? V jaký synagoze ti šábesáci mejou tu tvou vopejzalou tupou makovici, obřezánku?  

asijo ( 16. února 2016 20:43 )

Trumpe,držíme palce,jedině ty zachráníš Evropu.

Zobrazit celou diskusi