Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

David z Prahy, kterého v New Yorku zabil jeřáb: Génius na čísla a anděl, truchlí manželka Rebecca a přátelé

Autor: haj - 
6. února 2016
09:56

Skutečný anděl, matematický génius, který vystudoval na Harvardu, špičkový obchodník a spolehlivý zaměstnanec. Takovými slovy popisuji přátelé a kolegové Čecha Davida Wichse (†38), na nějž se v pátek zřítil jeřáb.

Přistěhovalec z Česka David Wichs byl v pátek zrovna na cestě do práce jako každé ráno. Jako už mnohokrát předtím odešel ze svého domu na Upper West Side, nasedl na metro, kterým cestoval 35 minut do stanice v ulici Chambers Street, odkud ho poté čekala zhruba pětiminutová chůze do kanceláře v Tribece. Tentokráte však jeho denní rutina skončila tragédií.

Jeho život náhle ukončila nehoda, při níž na něj ve Worth Street v centru New Yorku spadl masivní jeřáb a rozdrtil ho. Svědci nehody a dělníci muži přispěchali na pomoc, ale David byl na místě mrtvý.

Ten den už do práce nedorazil. Jeho kolegové z 11. patra finanční společnosti Tower Research Capital zatím neznali důvod jeho absence. Wichse, který už léta pracoval ve funkci vedoucího obchodníka, znali jako spolehlivého a přátelského člověka.

„Když jsem vešel, slyšel jsem všechny ty sirény hasičů a záchranářů,“ uvedl pro New York Daily News jeden z otřesených spolupracovníků zesnulého Davida. Společně s ostatními kolegy v práci ruch nebrali moc vážně, dokud neslyšeli, že během havárie někdo zemřel. „A pak uslyšíte, že je to David, a všechno pak začne být hrozně vážné. Bylo to pro všechny šokující. Velmi, velmi šokující,“ dodal muž, který si přál zůstat v anonymitě.

Wichs bydlel na západní 81. ulici na Upper West Side spolu s manželkou Rebeccou Guttman, se kterou byli svoji od roku 2013. Vdovu smrt manžela velice zasáhla, stejně jako další jeho příbuzné a přátele.

„Byl to nejlepší člověk vůbec,“ řekla pro New York Post o zesnulém Davidovi jeho švagrová Lisa Guttman. Uvedla také, že Wichs se narodil v Praze v tehdejším Československu a do států přišel už jako teenager a později zde vystudoval matematiku na univerzitě v Harvardu. „Využil doslova každou příležitost, kterou mu život nabídl,“ popsala švagra Lisa.

„Byl to anděl, absolutní anděl,“ nechal se slyšet Elie Weinstock, který se označil za rodinného rabína. „Byl úžasná, úžasná osobnost. Byl naprosto nejlepší a to dělá celou tragédii mnohem horší,“ dodal. Další krásná slova měl pro Wichse jeho kolega, který byl očividně stále v šoku z toho, že jeho přítel už není mezi živými. „Kdokoliv, kdo ho znal, ho měl rád. Nemůžu tomu uvěřit, je to neskutečné. Nebyl nikdo další jako on. Byl jedinečný a mimořádný,“ nechal se slyšet kolega a Davida dál popsal jako štědrého a úctyhodného člověka.

Wichs byl jedinou obětí neštěstí, další tři lidé utrpěli zranění. Dawn Kojima (45) byl zasažen padajícími sutinami do hlavy a do nohy a Thomas O’Brien (73), který v osudné chvíli seděl v zaparkovaném autě, zázračně přežil a utrpěl pouze ránu do hlavy. Jeho auto přitom bylo zničeno, stejně tak jako další okolní vozy.

Jeřáb, který byl na pásovém podvozku, se podle zveřejněných fotografií převrátil. V době neštěstí podle médií jeřábník pracoval s demoliční koulí. Portál NYDailyNews.com uvedl, že koule se zřejmě utrhla a propadla střechou jednoho z domů.

 

 

cqv1b ( 6. února 2016 16:58 )

100% s Vámi souhlasím

kuniksicht ( 6. února 2016 15:27 )

fakt, jeden kreten vetsi nez druhej. mimo mirkazam. neni vam blby se takhle vyjadrovat k tragickemu umrti? chtel bych si precist vase prispevky, kdyby nestesti zasahlo nekoho z vasi rodiny.....pepa, new york

mirkazam ( 6. února 2016 12:11 )

Nebuďte zlí,nikdo neví dne ani hodiny....

editta111 ( 6. února 2016 11:57 )

Pristehovalec z Ceska - vsimli jste si tehle novinky? Takhle o D. Wichsovi od zacatku pisi. To je zrejme nova povinnost novinaru - o vsech, kteri neziji ve sve vlasti, psat jako o pristehovalcich, abychom byli k tem muslimum vstricnejsi. To je masaz, co? Porad nekdo nechape, ze muslimove ve vetsim mnozstvi naprosto znici nas i veskere evropske hodnoty. Blesk je velky propagator prijimani muslimu do Evropy. Prectete si clanek "Smi si princezna vzit cerneho prince" od Neomillnerove, ten to doklada. Moje reakce a nazor na to je v diskuzi k tomu uplne nahore. Porad neni hodne lidem jasne, ze muslimove se mnozi jako kobylky, brzy jich bude daleko vic, nez kolik jich prijmeme, a pak si zacnou diktovat, protoze oni nic jineho nez sariju, koran a zniceni tech, kteri maji jinou viru, nechteji. Ani rada dnesnich muslimskych zemi nebyla drive muslimska. Jen se jim tam muslimove nastehovali, namnozili se (rodi deti kazdorocne, dokud mohou) a pak je prinutili se k nim dat. Muslimska vira je kruta a nic ji nezastavi. Lidi by si meli precist historii a poucit se z nic driv, nez bude pozde, jestli uz pozde neni. Davida a jeho rodiny je mi lito. Mel bohuzel spatny osud.

tesarl ( 6. února 2016 11:29 )

 Ten musel mít cenu, když na něj obětovali Amíci jeřáb, ale vypadá to, že to byl starej jeřáb, trefa přesná, je to jasný, od Amíků se žádné dobro očekávat nedá.

Zobrazit celou diskusi