Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Raketa šéfa Amazonu dokázala opět sama přistát. Bude zásobovat i sklad u Prahy?

Autor: David Klempíř - 
23. ledna 2016
16:15

Vlastník Amazonu Jeff Bezos má po úspěšně otevřeném skladu v Dobrovízi u Prahy další důvod k úsměvu. Raketa New Shepard jeho soukromé společnosti Blue Origin se stala druhým strojem, který dokázal po vynesení nákladu sám přistát na zemi. Konkurenční raketě Falcon 9 společnosti SpaceX se to podařilo v prosinci. O pátečním úspěchu rakety New Shepard informoval server NASA Spaceflight.

Soukromá raketa pojmenovaná po Alanu Shepardovi, prvním Američanovi ve vesmíru, v pátek úspěšně vynesla náklad na suborbitální dráhu do výšky 100 kilometrů. Poté sama přistála. Zlomové podle NASA Spaceflight je, že se jednalo o druhé úspěšné přistání té samé rakety, která prvně vzlétla a přistála již loni v listopadu.

Video, které bylo před pár lety sci-fi:

Rakety, které by po startu dokázaly znovu přistát, znamenají přelom v kosmonautice, neboť výrazně sníží náklady na vynesení materiálu či lidí do vesmíru. Jejich využití pro mezikontinentální dopravu – například mezi USA a Evropou – zatím není ve hře, i když také by to bylo teoreticky možné.

„Stoprocentní znovupoužitelnost mění pravidla hry a nemůžeme se dočkat, až dotankujeme a znovu poletíme,“ prohlásil po úspěšném přistání zakladatel společnosti Jeff Bezos. Ten vlastní impérium Amazon.com.

Raketa vynesla technický demonstrátor orbitálního modulu, se kterým se v budoucnu počítá pro lety na suborbitální či oběžnou dráhu kolem Země. Také test přistání tohoto modulu dopadl úspěšně.

Konkurenční raketa Falcon 9 společnosti SpaceX dokázala obdobně úspěšně přistát po vynesení 11 malých satelitů do kosmu v závěru loňského roku. Další pokusy o přistání na plovoucí plošině na moři však skončily neúspěšně. Firma SpaceX doufá ve spolupráci s NASA, zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici by podle agentury AP mohla vynést již v únoru.

Momentky z historického přistání:



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi