Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Režiséra zastřelil v Turecku odstřelovač. A Turci zabili 210 kurdských bojovníků

Autor: ČTK, simao - 
28. prosince 2015
20:45

Nedaleko hranic Turecka dál zuří boj s Islámským státem, za něj se však skrývají i další střety. Letité konflikty mezi syrskou opozicí a prezidentem Bašárem Asadem na jedné straně hranic a spory mezi Turky a Kurdy přímo v Turecku. Smrt se přitom nevyhýbá ani civilistům. Přímo na ulici byl prý v Turecku zavražděn syrský režisér a protiasadovský aktivista Naji Jerf.

Zatímco bombardování pozic Islámského státu v Sýrii a Iráku pokračuje, lidé dál umírají. Avšak nejen na územích, která ovládli (nebo kde se ukryli) džihádisté. Konflikt na Blízkém východě má více rovin, propletených a složitých. Na ruské bomby shazované údajně i mezi civilisty si stěžují rebelové bojující v občanské válce proti prezidentovi Sýrie Bašáru Asadovi. Jde jim o život však i po útěku za hranice.

Zavražděný režisér

Právě ze Sýrie se totiž podařilo utéct filmaři a opozičnímu aktivistovi Najimu Jerfovi. Podle informace novinářské skupiny RBSS (Raqa is Being Slaughtered Silently, v překladu Rakká je v tichosti vyvražďována) však byl režisér zavražděn na jihu Turecka v městě Gaziantep patrně odstřelovačem. Jerf přitom točil dokumenty o masakrech ISIS, ale i o údajných vraždách aktivistů Asadovým režimem.    

210 mrtvých Kurdů

Šlo v případě zavražděného režiséra o vyřizování starých účtů? Právě tenhle motiv totiž stojí i za dalšími ztrátami na životech během blízkovýchodního konfliktu. Turecké bezpečnostní síly totiž během dvou týdnů zabily na jihovýchodě země už více než 210 příslušníků zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

Turecký premiér Ahmet Davutoğlu zahájení poslední ofenzivy, během které Turecko do bojů proti separatistům nasadilo na 10 tisíc vojáků, před více než týdnem komentoval prohlášením, že nedovolí kurdským bojovníkům, aby ve městech na jihovýchodě Turecka „vytvářeli chaos“.

Zeman Kurdům tleská, Češi je vyzbrojují

Dvouleté příměří mezi Ankarou a PKK se zhroutilo letos v červenci. Mírové rozhovory byly přerušeny a znovu byl oživen konflikt, který se dotkl převážně kurdského jihovýchodu země a při němž během 30 let zahynulo na 40 tisíc lidí.

PKK však Turecko, USA i Evropská unie označují za teroristickou organizaci. Strana kurdských pracujících od roku 1984 bojuje za autonomní Kurdistán a práva Kurdů v Turecku. Násilné střety mezi ozbrojenci z PKK a bezpečnostními složkami znovu propukly letos v létě, když se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku. Kromě radikálních islamistů útočí i na tábory PKK.

Ankara však považuje za spřízněné s PKK i hrdinné kurdské milice YPG, které bojují v Sýrii a v Iráku právě proti teroristům z ISIS po boku západní koalice. Ty pomáhá vyzbrojovat i Česká republika a jejich boj proti islamistům ocenil letos i prezident Zeman.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi