Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Teroristé chtěli povraždit křesťany. Muslimové je ochránili vlastními těly

Autor: ČTK, mb - 
22. prosince 2015
11:00

Skupina keňských muslimů ochránila vlastními těly křesťany, když všichni společně cestovali autobusem. Teroristé ze somálského islámského hnutí Šabáb vpadli do vozu a podle svého zvyku chtěli oddělit křesťany od muslimů – aby vyznavače Bible postříleli první. Při pondělním útoku na autobus směřující z Mandery do Nairobi se jim to ale nepodařilo.

Křesťany podle výpovědi očitého svědka zaštítili muslimští pasažéři, z nichž většina byly ženy. Řekly ozbrojencům, že jsou připraveny zemřít spolu s ostatními, a vyzvaly je, aby je buď zastřelili všechny, nebo nechali všechny na pokoji.

Teroristé nařídili pasažérům, aby ti z nich, kdo jsou muslimové, vystoupili. Cestující ale neuposlechli. „Dali jsme některým nemuslimům něco ze svého muslimského oblečení, aby se od nás nelišili, a těsně jsme si sesedli k sobě,“ řekl muslimský pasažér Abdi Mohamud Abdi. Střelci odešli, ale pohrozili, že se vrátí. Představitel ministerstva vnitra řekl, že policie útočníky pronásleduje.

Mandera leží na hranici se Somálskem a Etiopií a dlouhá cesta do Nairobi na jihu Keni je považovaná za natolik riskantní, že autobusy mívají policejní eskortu. V tomto případě se ale policistům porouchal automobil, takže autobus pokračoval sám a radikálové na něj zaútočili.

Šabáb se v minulosti pokoušel ovládnout Somálsko a vytvořit tam fundamentalistický islámský stát. Do boje proti tomuto hnutí se ale zapojily okolní státy včetně Keni, takže příslušníci hnutí pak rozšířili útoky i mimo území Somálska. Podle CNN se snaží vyvolat rozepře mezi obyvateli pohraničí na somálsko-keňské hranici.

Jedním z nejbrutálnějších útoků těchto radikálů bylo dubnové přepadení univerzitního areálu v keňském městě Garissa, kde zahynulo na 150 lidí. Útočníci údajně studenty žádali, aby zarecitovali něco z koránu, kdo toho nebyl schopen, toho zastřelili.

V tomto ročním období, kdy se v Keni hojně cestuje, teroristé často směřují útoky na autobusy. Loni při přepadu jednoho autobusu zastřelili 28 cestujících, kteří neprokázali znalost koránu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi