Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vánoce ve strachu: Francouzi se připravují na teror v kostelech

Autor: ČTK, mb - 
18. prosince 2015
17:48

Francouzská vláda pokládá za nutné u příležitosti vánočních a novoročních svátků posílit bezpečnost v kostelech. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve (52) písemně v tomto duchu oslovil vedoucí místních správ a bezpečnostních složek. Útok při nadcházejících mších by podle něj měl „výjimečnou symbolickou sílu“.

Ministerstvo v třístránkovém oběžníku především doporučuje, aby se bezpečnostní složky seznámily s programy místních církví. Místní úřady mají kontaktovat církevní představitele, kteří mají hlásit každé podezřelé chování. Policisté, četníci a vojáci, rozmístění po celé zemi po listopadových atentátech v Paříži, mají zvýšit ostrahu kolem kostelů.

Zástupci kostelů pak mají od příchozích požadovat, aby rozevřeli kabát či bundu, prohlížet lidi ale nesmějí.

Obavy, že by islamisté mohli udeřit při velké návštěvnosti kostelů na konci roku, vyjádřila církev ve Francii krátce po pařížských atentátech. „Vánoce jsou obdobím zvláštního návalu lidí. Zdá se nám nutné, aby se kněží mohli spojit s místními úřady, aby vše dopadlo co nejlépe. Vyzýváme všechny věřící, aby se podřídili přijatým opatřením. Nejde o poplašná opatření, ale prostě o zdravý rozum,“ prohlásil mluvčí francouzské biskupské konference.

Útoky džihádistů u stadionu, restaurací a na rockovém koncertu zabily 13. listopadu v Paříži 130 lidí, dalších 360 osob zranily. Ve Francii ale platí zvýšená bezpečnostní opatření už od letošního ledna, kdy tři francouzští islamisté postříleli v Paříži 17 lidí. K útokům se vždy přihlásila organizace Islámský stát.

Francouzský premiér Manuel Valls (53) v dubnu oznámil, že francouzská policie od krvavých lednových útoků zmařila pět atentátů, které v posledních měsících ve Francii chystali teroristé. Mezi plánovanými atentáty byl podle něj útok nejméně na jeden kostel v obci Villejuif na jižním předměstí Paříže.

Francouzská vláda, která nasadila vojenské letectvo proti Islámskému státu v Sýrii a v Iráku, se obává dalších atentátů. V dohledné době podle ní nejspíš není otázkou, zda islamisté budou v zemi opět útočit, ale jen kdy a kde se tak znovu stane.

rumungro ( 18. prosince 2015 22:34 )

Pan farář tam snad nebude poučovat o nastavení druhé tváře.

Zobrazit celou diskusi